Народно ВЕРУВАЊЕ:Дали е неопходно жените да носат шамии и здолништа до подот во храмот?Еве што е правилно

Народно ВЕРУВАЊЕ:Дали е неопходно жените да носат шамии и здолништа до подот во храмот?Еве што е правилно

Православната вера е нераскинливо поврзана со обичаите и традициите, но понекогаш луѓето одат предалеку во истото.
Заедничко верување отфрлено Дали е неопходно жените да носат шамии и здолништа до подот во храмот? (ФОТО/ВИДЕО)

Многумина од нас имаат тенденција да ја почитуваат формата, а не суштината, и токму тоа е фокусот на повеќето од она што се кажува секој ден. Овој пат го разгледавме вообичаеното верување дека е неопходно жените да носат шамии и здолништа до подот во црква.

Според теолозите, тоа не е потребно. Важно е, секако, да бидете пристојно облечени, без разлика на полот.
Жените ги покриваат главите во храмот (со тоа или друго покривање на главата) врз основа на најстарата и континуирана традиција (се разбира, претхристијанска, вкоренета во близината на нивните сопружници) – и од почит кон директните зборови на Светото писмо на Новиот завет.
Што се однесува до шамиите, како и здолништата, панталоните и другите стилови на облекување, ниту Светото Писмо, ниту црковните традиции не ги допираат.

Во евангелските времиња, како и многу подоцна, ниту мажите ниту жените од цивилизираните земји не носеле панталони.
– Сето ова се однесува на подрачјето на сегашните обичаи, чие следење или непочитување го одредуваат околностите и здравиот разум.

„ За жал, често можеме да видиме како еден обичај станува самодоволен и станува алатка во рацете на сатаната, со која тој ги оддалечува луѓето од Христос “, вели свештеникот Макарија.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *