Доаѓа сезоната на носење ЗИМСКИ ЈАКНИ: Совети како правилно да ги измиете и исушите без да ги оштетите

Доаѓа сезоната на носење ЗИМСКИ ЈАКНИ: Совети како правилно да ги измиете и исушите без да ги oштетите
Есента е во тек, а тоа е моментот кога ги вадиме зимските јакни од плакарот и се подготвуваме за ледените денови. Бидејќи се неколку месеци во гардероби и чанти, потребно е да се измијат за да се неутрализира мирисот на застоеност и насобраната прашина.

Долните јакни најдобро се перат посебно во машината бидејќи заземаат многу простор. Не се препорачува употреба на класичен детергент, туку течен детергент за чувствителни алишта. Активирајте ја програмата за нежни алишта на машината.

При перење на јакни, температурата не треба да надминува 40 степени. Кога ќе заврши миењето, добро олабавете го. Внимавајте, на јакните понекогаш им требаат два до три дена да се исушат, особено кога времето е студено. Сакото може да изгледа сува на површината, но сепак може да биде влажна одвнатре. Ова најдобро може да го забележите по купчињата пердуви кои се формираат за време на перењето – се додека ги чувствувате, јакната не е сува.

Ако ја сушите јакната во машината, секогаш правете го тоа на најниска температура. Ставете силиконски или тениски топчиња во машината , исто како при перење.

Не вклучувајте ја центрифугата за да избегнете оштетување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *