ДАЛИ ЈА ПЕРЕТЕ КРПАТА ОТКАКО ЌЕ СЕ ИСТУШИРАТЕ ИЛИ ПОВТОРНО ЈА КОРИСТЕТЕ ИСТАТА? Доктор откри, ЕВЕ КАДЕ ГРЕШИМЕ!

ДАЛИ ЈА ПЕРЕТЕ КРПАТА ОТКАКО ЌЕ СЕ ИСТУШИРАТЕ ИЛИ ПОВТОРНО ЈА КОРИСТЕТЕ ИСТАТА? Доктор откри, ЕВЕ КАДЕ ГРЕШИМЕ!
Кога после ТУШИРАЊЕ темелно се бришете со крпа, дали обично го закачувате на некој ѕид во бањата и потоа продолжувате со хигиенските ритуали?

Толку влажна и полна со ситни честички од мртвиот површински слој на кожата, крпата ја поминува ноќта топла и ве пречекува наутро на ново капење? Не сте ни свесни колку габи и бактерии можат да се развијат на него за многу кратко време. Лекарите предупредуваат дека максималниот број пати кога една крпа може да се користи е три пати помеѓу две миења, а во меѓувреме секој пат мора темелно да се исуши.

Тоа значи дека истата вечер или утро по капење и бришење мора да го извадите на тераса или во грејна сезона да го исушите на радијатор доколку планирате повторно да го користите. Доколку имате машина за сушење пешкири во бањата, вие сте „ослободени“ од овие грижи, само редовно вклучете ја и убаво раширете го пешкирот.

Се подразбира дека ќе користите различни крпи за вашите раце, лице и тело и дека секој член од семејството мора да има свој пешкир. Се препорачува крпата за лице да се менува на секои три дена, додека пешкирот за раце најдобро е да се менува секој ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *