ДЕНЕС ГИ СЛАВИМЕ СВЕТИ КИПРИЈАН И ЈУСТИНА: Избркајте ги злите духови со нивна помош

ДЕНЕС ГИ СЛАВИМЕ СВЕТИ КИПРИЈАН И ЈУСТИНА: Избркајте ги злите духови со нивна помош
Македонската православна црква и верниците денеска ги празнуваат Светите маченици Кипријан и Јустина Богородица.

Кипријан – емигрирал од Картагена во Антиохија, каде Јустин живеел со своите родители Едесиј и Клеодонија. Едесиј бил свештеник идол, а целото негово домаќинство било незнабошци.

Но, кога Јустина, шетајќи по христијанските цркви, ја позна вистинската вера, ги обрати и татко си и мајка си во Христа Господ. И сите тројца добија крштевање од епископот Оптат. Кипријан, пак, бил вештерка, имал врски со нечисти души и бил бајач.

Некој развратен млад човек Аглаид, незнабожец, сакал да го заведе Св. Јустин, бидејќи бил понесен од нејзината убавина, па како св. девицата решително одби, тој побара помош од Кипријан. Кипријан повикувал зли духови, еден по друг, на Јустина, за да ја разгори во неа нечистата страст кон Аглаида, но ништо не успеало, бидејќи св. Јустина со знакот на крштевањето и молитвата кон Бога ги избрка духовите на злобата.

Тогаш Кипријан ја знаел моќта на крстот, самиот се крстил и на крајот станал презвитер и епископ. Револтираните незнабошци ги обвинија него и Јустина, и двајцата беа предадени на судот во Дамаск, а потоа мачени и обезглавени во Никомидија кон крајот на III век.

Црната магија вклучува секакви магии, гатачки, маѓепснички, маѓепсани, без разлика дали се користат за да се одбегне болеста, да се намамат некој близок или да се сака да се нанесе некоја штета на друга личност.

Прераскажувањето и бајките потекнуваат од античко време, кога човекот бил на ниско ниво на развој, а религијата била политеистичка. Но, и денес е претставено дека многу примитивни луѓе веруваат во магии и гатање и во него бараат лек и спас.

Црната магија се изведува на тој начин што со помош на некои предмети се обидува некому да направи нешто добро или лошо или некому да му направи некакви магии – маѓепсувај го, маѓепсувај го. Составен дел од изведувањето на тие магии е гатањето, кое се состои од кажување мистериозни зборови, басма.

Вештерството најчесто го прават постарите жени, кои народот ги нарекува волшебници, волшебници, волшебници и вештерки. Сите тие велат дека овој занает го научиле од некои нивни починати баби или тетки, а има и такви кои тврдат дека некој им се појавил на сон и ја открил тајната на вештерството.

Според народното верување, тие се поврзани со зли духови, најчесто ѓаволи, и од нив ја дознаваат тајната на вештерството. Неуките најчесто се плашат од нив, ги гледаат како некаква вештерка и веруваат во нејзините зборови и басми. Науката, сепак, утврдила дека автосугестија понекогаш е подобра од било кој лек, па затоа тајната на успехот на некои лекари-вештерки треба да ја бараме во тоа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *