БРУТАЛНО ИСКРЕНА ИСПОВЕД НА МАКЕДОНЕЦ ЗА ЖИВОТОТ ВО Алјаска: Заработил 10.000 долари за 3 месеци, но никогаш повеќе не би заминал

БРУТАЛНО ИСКРЕНА ИСПОВЕД НА МАКЕДОНЕЦ ЗА ЖИВОТОТ ВО Алјаска: Заработил 10.000 долари за 3 месеци, но никогаш повеќе не би заминал

Исповедта на Македонец кој морал да оди да работи на Алјаска и да го напушти семејството е само една од низата приказни дека „не е воопшто убаво таму“.

Ј.И има 34 години и работела како келнер во Македонија. Се обидуваше на секој начин да се снајде кога дојде Короната и работата му престана за да заработи некој денар. Меѓутоа, проблемите го принудија да замине во Алјаска во фабрика за риби и да работи цела сезона. Тој навистина заработил многу пари, но тоа што го доживеал не би сакал да му се повтори. Ако не мора, никогаш повеќе нема да го напушти семејството.

„Пред да одам на Алјаска, работев во угостителство, но немав никаква врска со риба. Работев во кафулиња, клубови, ноќни клубови и ресторани како келнер. Имав добра и профитабилна работа, но потоа пандемијата на коронавирус се случи.Бизнисот престана и не направив ништо речиси една година. Бев принуден да барам алтернатива. Слушнав од еден пријател за бизнисот со преработка на риба во Алјаска.

Тој отиде таму и успеа да заработи доволно. Тоа ми беше намерата. Да заработам нешто од кое ќе можам да живеам барем некое време. А од другите луѓе што беа, слушнав какво е нивното искуство и решив сам да се занимавам со тоа “. , ја започнува својата исповед.

За да може некој да аплицира за работа за преработка на риба во Алјаска, треба да сте здрави, во постојан работен однос, да не сте осудени, а пожелно е да имате семејство, како гаранција дека ќе се вратите во вашата земја. .

Како што напоменува, кога ќе го пополни формуларот, автоматски се пријавува за секое работно место во фабриките на компанијата, а нашиот соговорник додава дека сега од дистанца може да каже дека не знаел какви се неговите обврски .

„ Кога аплицирате, знаете во која компанија ќе припаѓате, но не знаете во која фабрика ќе одите и каде ќе бидете. Списокот со желби е пополнет, но сето тоа се прави напамет. Одиш таму каде што мислат дека им требаш. Не знаеш „каде ќе те фрлат“ дознав непосредно пред патувањето на кој остров во фабриката ќе бидам “.

„Го земав билетот, отидов во авион, не знаев каде одам, речиси ништо. Не можам да кажам дека се исплашив, но имав некаков трепет. Не ми беше грижа. Некој од агенцијата требаше да не чека на аеродром, но тоа не се случи. Спонтано се собравме, се запознавме, сфативме дека одиме на истото место. Се качивме во авион и отпатувавме прво до Истанбул, потоа десет часа во Чикаго, па во Сиетл каде што ја минавме ноќта, а потоа до Енкориџ. „Се тестиравме таму и оттаму бевме распоредени каде и да одиме“, вели Ј.И

Како што истакнува, кога дошол на Алјаска, се зачудил што има толку пусто место на светот.

„Првото нешто што го гледате е маса луѓе и пустош наоколу. Имаш само фабрика “, се сеќава тој на ЈИ и додава дека од самата помисла на таа прва средба со местото каде што работел, се уште е преплашен.

„Мојата основна работа беше да пакувам замрзната риба. Тоа го правев првите неколку дена, но потоа бев распореден на различни работни места. Правете сè и сè – пакувате риба, чистете рибата, миете рибат, растоварате од бродови, ставете на палети, пакувајте од палети, празни контејнери, наполнете контејнери, правете кутии. Се е готово, можат да ти доделат да чистиш и да миеш, да собираш хартии. Секоја работа е тешка само затоа што една иста работа се прави во текот на 12 часа. Ги правите истите движења и потоа добивате болка која едвај се поднесува. Тешко е и ментално затоа што е монотоно. Работните места се распоредени по катови и се случува да ги промените сите во една смена “, ја опишува работата во Алјаска ЈИ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *