НИКОГАШ НЕМА ДА ГИ ИЗЛУПИТЕ ПОЛЕСНО – ЕВЕ КАКО ДА ИЗПЕЧЕТЕ КОСТЕН ВО РЕРНА: Со 1 трик готови за 20 минути

НИКОГАШ НЕМА ДА ГИ ИЗЛУПИТЕ ПОЛЕСНО – ЕВЕ КАКО ДА ИЗПЕЧЕТЕ КОСТЕН ВО РЕРНА: Со 1 трик готови за 20 минути
Резервирајте едно есенско попладне за подготовка на миризливи печени костени!

Со нетрпение ја дочекавме сезоната на нашите омилени шумски плодови – костените. Во оваа прилика подготвивме краток водич за печење костени во рерна. Оваа постапка е навистина едноставна и не бара посебни кулинарски вештини. Ќе ви требаат само квалитетни плодови, нож, плех, рерна и малку добра волја.

Како да подготвите костени за печење?
Добрата подготовка е клучот за успехот. Најпрво треба да ги измиете костените. Кога костените се чисти, исушете ги и ставете ги на даска за сечење. Мора да исечете процеп во лушпата на секој костен бидејќи тоа дозволува пареата да излезе за време на процесот на готвење или печење. Со многу остар нож на дебелата страна на костенот направете засек длабок 3 мм. Може да биде во форма на кадифен или поголем, полукружен.

Овој чекор е задолжителен! Затоа што ако не направите дупка за да излезе пареата, костенот ќе експлодира. Дополнително, правењето доволно голем рез го олеснува лупењето на костените.

Како да печете костени во рерна?
Печењето костени во рерна е прилично едноставно. Кога ќе се подготват костените, ставете ги на плех и печете околу 20 минути на 200 °C. Готови се кога ќе се отворат и кога ќе почне да се шири неодоливиот мирис на есен низ кујната. На поголемите костени ќе им требаат околу 20 до 25 минути печење, а на помалите само 10 до 15 минути. Доколку забележите дека костените се уште недоволно испечени откако ќе ги извадите од рерна, слободно вратете ги во рерна уште неколку минути, само внимавајте да не се преварат. Ако костените се целосно поцрнети, најверојатно сте ги превариле, па наш совет е на секои неколку минути да ѕирнете во рерната и да ја проверувате состојбата.

Кога ќе се испечат, извадете ги од рерна и покријте го плехот со влажна крпа и чувајте го така 10-15 минути за да омекнат костените и полесно да се лупат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *