Лекарите предупредуваат – Кафеавиот ориз може да биде опасен по шеќерот во крвта

Лекарите предупредуваат – Кафеавиот ориз може да биде опасен по шеќерот во крвта.
Веројатно би рекле дека кафеавиот ориз е здрава храна, но не знаете дека го зголемува шеќерот во крвта.

Ако го контролирате шеќерот во крвта, тогаш веројатно сте запознаени со храната која може да го саботира вашиот напредок. Сепак, малкумина знаат дека кафеавиот ориз игра важна улога.
Многумина мислат дека тоа е здрава храна, но го зголемува шеќерот во крвта. Отсекогаш се верувало дека белиот ориз е закана за нивото на шеќер во крвта, додека кафеавиот ориз е добра алтернатива.

Меѓутоа, вистината е сосема поинаква, а тоа го потврдува и Натали Комова, експерт во светот на фитнесот.
„Кафеавиот ориз се смета за здрав поради неговата висока содржина на влакна, но сепак е богат со јаглехидрати. Високите количини на јаглени хидрати во кафеавиот ориз лесно се претвораат во гликоза по варењето, што може да предизвика брзо зголемување на шеќерот во крвта. Обидете се да го намалите вашиот внес“, рече таа.
Според Американската медицинска асоцијација, житарките се пожелни, но не треба да се консумираат во големи количини.

„Големи количини житарки, вклучувајќи го и кафеавиот ориз, сè уште можат да го подигнат нивото на гликоза во крвта“, вели д-р Стивен Деврис.
Во споредба со белиот ориз, кафеавиот ориз се чини дека е подобар за шеќерот во крвта. Сепак, како што препорачуваат лекарите, не јадете премногу од него.
Инаку, кафеавиот ориз е многу хранлив и лесно сварлив и е важен извор на сложени јаглехидрати, протеини, растителни влакна и витамини од групата Б. Затоа, конзумирањето ориз е во ред ако е во умерени количини и ако се консумира цел ориз. е подготвена во придружен пат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *