ЖЕНИ, ЈАДЕТЕ КОЛКУ МОЖЕТЕ ПОВЕЌЕ КИКИРИТКИ: Спречува сериозни болести

ЖЕНИ, ЈАДЕТЕ КОЛКУ МОЖЕТЕ ПОВЕЌЕ КИКИРИТКИ: Спречува сериозни болести.
Кикириките потекнуваат од Јужна Америка и припаѓаат на семејството на мешунки, исто како леќата, гравот или сојата. Не само што има одличен вкус, туку е богат со масти, протеини и други здрави хранливи материи.

Кикириките се добар извор на протеини и имаат голема содржина на есенцијални витамини, минерали и растителни соединенија. Придобивките од кикириките се различни, па дефинитивно треба да ги додадете во вашата дневна листа на диети. Сепак, поради големата содржина на масти и калории во кикирики, не треба да се претерува.
Овие 12 својства на кикирики може да се класифицираат како придобивки што ги има ова овошје – од здравје до убавина.
Меѓу придобивките што ги имаат кикириките за здравјето на луѓето, се чини дека оваа е најпозната. Благодарение на високото ниво на монон на заситени и полинезаситени масти, кикириките можат да го одржат човечкото срце здраво.
Особено, олеинската киселина во кикириките може да го намали лошиот холестерол (ЛДЛ) во крвта и да го зголеми добриот холестерол (ХДЛ). Затоа, кикириките се во можност да спречат мозочен удар и коронарна срцева болест со зголемување на здравите липиди во крвта.

Ја зајакнува енергијата
Една од најзабележителните придобивки на кикириките за здравјето на луѓето е подобрувањето на енергијата. Ова е сосема разбирливо, бидејќи кикириките содржат многу витамини и минерали, антиоксиданти и хранливи материи, кои сами по себе се одлични извори на енергија.
Помага при слабеење
Кикириките се изучуваат во однос на одржување на телесната тежина. Бидејќи има многу калории и маснотии, кикириките не влијаат на растот на телесната тежина, затоа консумирањето на оваа мешункаст зеленчук ќе помогне да се одржи виталноста и да се спречи дебелината.

Спречува заглавување на камењата
Се проценува дека камењата во жолчката влијаат помеѓу 10 и 25 проценти од возрасните во светот. Честата потрошувачка на кикирики може значително да го намали ризикот од појава на камења во жолчката. Според студиите, само 30 грама кикирики на ден можат да помогнат да се намали ризикот од овој феномен до 25 проценти.
Статиите на нашиот портал служат ИСКЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ, за било каков здравствен проблем ЗАДОЛЖИТЕЛНО ДА СЕ КОНСУЛТИРАТЕ СО ДОКТОР!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *