Ако имате БОЛКИ во нозете, веднаш одете на ЛЕКАР: Може да предизвика СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ

Ако имате БОЛКИ во нозете, веднаш одете на ЛЕКАР: Може да предизвика СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ.
Ако страдате од болки во нозете, особено кога одмарате или навечер додека спиете, тоа може да биде симптом на болест за која треба што поскоро да се обратите на лекар.

Предупредувачките знаци се и чувство на слабост или вкочанетост во нозете, а причината може да биде нарушена циркулација. Нозете ви се тешки, лесно се заморувате, сето тоа може да биде знак за заболување на периферните артерии.
Таа е предизвикана од таложење на масни наслаги во артериите, што резултира со намален проток на крв во долните екстремитети. Главниот симптом е болка во нозете при движење.
Стеснувањето или блокирањето на крвните садови на нозете носи висок ризик од прерана смрт, најчесто од срцев или мозочен удар. Причините најчесто се хипертензија, висок холестерол, дебелина. Мажите се почесто изложени на ризик од жените, како и пушачите, дијабетичарите или генетската предиспозиција за атеросклероза.
Се случува периферното артериско заболување на почетокот да помине без симптоми, а подоцна тие да бидат некарактеристични. Има чувство на печење во стапалата или промени на кожата. Болката стигнува и до колковите, кај мажите нема ерекција.

Поблагата болест на периферните артерии се лекува со намалување на ризикот – физичка активност, откажување од пушење, избрана исхрана. Лекарот ќе ви препише соодветни лекови. Со потешка клиничка слика, можно е да биде неопходна хируршка интервенција. Се советува нозете секогаш да бидат под нивото на срцето, што значи дека главата треба малку да се подигне – десет до 15 сантиметри.
Пациентот треба да биде заштитен од студ и не треба да зема лекови кои ги стеснуваат крвните садови, како што е, на пример, псеудоефедрин.
Да се ​​разјасни на кои сигнали треба да се обрне внимание, кои лица припаѓаат на ризичната група, како и што е најдобро да се направи за да се спречи и лекува болеста.

Болеста на периферните артерии може да се манифестира како поголем проблем, а тоа е атеросклероза. Тоа е болест во која артериите се блокирани од масни наслаги, плаки, кои го ограничуваат протокот на крв. Истата или слична плоча може да се најде и на артериите на вратот, срцето и/или бубрезите. Луѓето со оваа состојба имаат четири до пет пати поголеми шанси да добијат срцев или мозочен удар.
Симптомите на оваа болест може да се помешаат со други болести, а во многу случаи тоа не се забележува навреме. Најчестиот симптом поврзан со периферна артериска болест е клаудикација. Тоа е појава на болка и вкочанетост на едниот или на двата долни екстремитети, при одење и отсуството на овие појави кога човекот е во мирување. Раните на стапалата и нозете не зараснуваат и има голема болка. Доколку не се лекува, единствената опција за спас на овие пациенти е ампутација.

Пушачите можат да додадат на листата уште една причина зошто треба да престанат да пушат цигари. Докажано е дека ризикот од периферна артериска болест е до четири пати поголем кај оние кои пушат или имаат историја на пушење.
Превенцијата е најдобриот лек и важно е да се придржувате до следните навики: се препорачува да не се консумираат тутунски производи, да се одржува крвниот притисок, холестеролот и гликозата во крвта во нормални вредности, да се јаде што е можно повеќе храна која има ниски заситени масти. и помалку холестерол, бидете активни и одржувајте оптимална телесна тежина.
Раното откривање и соодветен третман на болеста на периферните артерии може да ви помогне да ја вратите подвижноста, да го намалите ризикот од ампутација, срцев удар или мозочен удар и да ви го спаси животот.

Статиите на нашиот ПОРТАЛ се исклучиво за ваше информирање ЗА БИЛО КАКОВ ЗДРАВСТВЕН проблем задолжително да се КОНСУЛТИРАТЕ СО ЛЕКАР!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *