Сигурно не сте знаеле: Зошто полицаецот секогаш го допира вашиот автомобил кога ќе ве запре?Неверојатно, но има ГЕНИЈАЛНА ПРИЧИНА

Сигурно не сте знаеле: Зошто полицаецот секогаш го допира вашиот автомобил кога ќе ве запре?Неверојатно, но има ГЕНИЈАЛНА ПРИЧИНА
Кога ќе ве запре сообраќајната полиција, тие се приближуваат одзади, а во ретровизорот можете да видите како полицаецот го допира багажникот или друг дел од автомобилот на вашиот автомобил. Се разбира, под услов да внимавате.
Сепак, дали знаете која е причината за ова? Тоа е неверојатно едноставно, но во исто време генијално.

Доколку возачот направи кривично дело, при самото застанување или подоцна, без разлика дали ќе повреди полицаец или некој друг, значаен доказ е отпечатокот што го оставил полицаецот. Отпечатоците од прсти оставени на автомобилот можат да докажат дека полицаецот навистина се приближил до возилото и имал средба со одреден возач.

Во итен случај, возачот кој го оставил автомобилот и побегнал може да се лоцира врз основа на отпечатоците од прстите на неговиот автомобил.А уште една причина за допирање на багажникот е да се провери дали има некој во него, односно дали се работи за киднапирање. Оваа постапка првично беше развиена за да ја исплаши полицијата малку возачот и другите патници во возилото.

Во случај возачот да има недозволени супстанци или оружје, тој веднаш ќе тргне да ги сокрие пред полицаецот да стигне до прозорецот, а ненадејното тропање може да го збуни и со тоа да ја зголеми можноста за фаќање.
Оваа практика полека се напушта во САД поради големиот број напади врз полицајци бидејќи со тропање тие ја отстапуваат својата позиција и на тој начин им олеснуваат на криминалците да ги изненадат и нападнат.

Полицајците не го допираат само багажникот, туку и задното светло на автомобилот од истата причина, а во некои ситуации тоа им дава доволно време да ја проценат ситуацијата и дали постои некаква опасност.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *