НЕ ЈАДЕТЕ КИСЕЛА ЗЕЛКА АКО ЈА ИМАТЕ ОВАА БОЛЕСТ: ВНИМАНИЕ ова е важно да го знаете!

Натурологот Георгије Назаров предупредува на можно штетно дејство поради начинот на преработка на овој зеленчук.

Сепак, потребно е да се погледнат позитивните и негативните ефекти на киселата зелка – вели Георги Назаров, руски натуропат.

За киселата зелка се користи големо количество сол, што не е здраво, особено што после јадење пиете голема количина вода. Кога се внесува голема количина сол во организмот, човекот може да страда од зголемување на крвниот притисок, солта во организмот станува товар за бубрезите, се таложи во зглобовите и крвните садови. Поради солта вишокот течност се задржува и тешко се исфрла, а солта го нарушува соодносот на калиум и натриум, па така влијае на грчењето на мускулите, особено околу вратот и ‘рбетот.

Ако кисела зелка веќе се консумира, солта треба целосно да се исфрли од друга храна и оброци.
Немирот во рацете и нозете често се јавува како резултат на нерамнотежа на калиум и натриум, предизвикана од премногу сол. Сè повеќе истражувања укажуваат на поврзаност помеѓу употребата на сол во исхраната и појавата на некои видови рак. Солта не се отстранува целосно од кисела зелка дури и со миење на листовите пред употреба. Значи, со кисела зелка, која несомнено е корисна, сепак треба да бидете внимателни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *