Волшебно место кај Краљево: Пар што еднаш ќе помине под овие букви, остануваат засекогаш заедно

Волшебно место кај Краљево: Пар што еднаш ќе помине под овие букви, остануваат засекогаш заедно.
Човек честопати може да чуе, но и да види дека природата навистина прави чуда. Една таква се наоѓа во селото Мланжа, близу Краjeево, каде две вековни букви се спојуваат со трето и со тоа се создава ретко видена, магична слика.

Сепак, долго време се зборуваше дека овие стари дрвја им носат среќа на за вљубените минувачи и ја зајакнуваат врската – затоа што кој еднаш помине под овие букви, останува засекогаш заедно, пишува Курир.
„Верувањето во магичната моќ на дрвјата отсекогаш постоело. Овие буки се целосно поврзани, како маж и жена и затоа тие се вистинско љубовно дрво. Паровите секогаш доаѓале тука верувајќи дека ќе останат поврзани како овие буки. На најниската гранка, марамчињата се врзани во јазол, па дури и долна облека, веројатно како симбол на приврзаност “, изјави за РИНА Јован Драгичевиќ, жител на Мланче.
Никој не знае како и кога започна сè, а на дрвената табла се испишани имиња на парови од педесеттите години на минатиот век.
„Сигурно му помогна на некого, или така мислеше тој, а потоа се прошири. Секој може да се заглави во љубов, и млади и стари, а потоа се бараат решенија на различни места “, рече Јован.

Локалните жители овде секојдневно се среќаваат со парови од цела Србија. Секој доаѓа во надеж дека нивната врска ќе остане вечна и силна исто како овие кралови од буки.
„Доаѓаат, поминуваат под бука, се бакнуваат малку и разговараат. Потоа врзуваат гранки или шамиче на гранките и заминуваат. Кога бевме помлади и доаѓавме овде, сега тој жар веќе издуваше со виорот “, низ насмевка вели Јовица Филиповиќ.

И затоа, можеби токму тука во кањонот на реката Студеница, во вековната букова шума, постои решение за сите оние кои имаат љубов на „стаклени нозе“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *