СТАРИ НАРОДНИ ВЕРУВАЊА:Еве што никогаш не смеете да му дозволите на гостите во вашата куќа.

Можеби сте знаеле за некои верувања, но за некои сигурно не сте знаеле.
СТАРИ НАРОДНИ ВЕРУВАЊА:Еве што никогаш не смеете да му дозволите на гостите во вашата куќа.

Ви пренесуваме неколку народни верувања, кои и покрај тоа што живееме во 21 век, во Македонија се многу распространети.

– Во туѓа куќа не се сечат нокти.
Ако некој гостин без претходен договор со вас си ги исече ноктите во вашата куќа, знајте дека ви посакува раздор и кавга.

– Гостите од куќата не треба сами да носат подароци.
Не дозволувајте никому, дури ни вашите најдобри пријатели, да вадат предмети од дома. Доколку сакате да подарите некому нешто, донесете го сами предметот и предадете го на капијата или на улица. Ако го направите спротивното и дозволите гостинот да извади нешто од вашиот дом, тоа се толкува како да му дозволите свесно да донесе просперитет од вашиот дом.

– Ако ве чеша десната дланка?
Старо верување е дека ако ве чеша десната дланка, ќе изгубите пари.

– Ако ве чеша левата дланка?
Се верува дека чешањето на левата дланка значи доаѓање на пари.

– Ако ве чеша носот?
Ќе има расправии.

– Зошто треба да избегнувате истовремено сечење на ноктите на рацете и нозете?
Ако ги исечете ноктите на рацете и нозете во исто време, вашата куќа ќе ја снајде некоја несреќа или тага.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *