НЕ РОНЕТЕ СОЛЗИ ОД КРОМИД:Трикови за готвење кои го олеснуваат готвењето

Уште во времето на старите Римјани, се користел за лекување на разни болести и состојби.
НЕ РОНЕТЕ СОЛЗИ ОД КРОМИД:Трикови за готвење кои го олеснуваат готвењето

Тешко е да се замисли некое варено јадење во кое кромидот не е задолжителна состојка, па може да се каже дека е универзален зеленчук.

Овој зеленчук е добар за се – вкусен е и здрав, додека чистењето кромид не е пријатна активност. Ова е особено тешко за готвачите кога е потребно да се излупи поголемо количество кромид, или мали и мали кромидчиња.
мидот, клетките на кромидот ослободуваат материи кои формираат гас кој се крева во очите. Секоја клетка кромид содржи две соединенија. Во надворешниот слој на клетките, тоа е амино киселина која содржи сулфур, изоалин, во внатрешноста на клетката е ензимот алининаза. Кога ќе исечете кромид, двете супстанци доаѓаат во контакт и ензимот ја разградува аминокиселината на одделни делови, што предизвикува очите да боцкаат и затоа плачат.
Еве неколку едноставни трикови кои ќе ви ја олеснат работата и ќе ве спасат од насолзени очи.

Првиот совет е да користите остар нож. Досаден нож повеќе ќе ги оштети клетките на кромидот, што ќе ослободи повеќе ензими.Кромидот можете да го ставите во фрижидер еден час бидејќи ниската температура ќе ја забави активноста на ензимот кој произведува иритирачки материи. Дополнително, можете да го чувате во замрзнувач 10-15 минути пред да го исечете, но внимавајте бидејќи тогаш може потешко да го исечете кромидот.

Сечилото на ножот можете да го намачкате со сок од лимон, кој треба да го омекне дејството на сулфурните соединенија, но ножот треба да го триете по секое сечење.
Некои советуваат областа околу коренот на кромидот да се исецка последно, бидејќи тука се наоѓа најмногу сулфур.

Исхраната богата со кромид позитивно ќе влијае на вашиот изглед и здравје, велат нутриционистите! Оние кои се свртуваат кон овој зеленчук можат да го намалат ризикот од некои видови рак, да го подобрат изгледот на кожата и косата, но и расположението!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *