Медицинска сестра кажува што гледаат и зборуваат луѓето пред да умрат:Тие обично не се плашат од она што го гледаат

Секоја година, во втората сабота во октомври, се слави Светскиот ден на хосписот и палијативната нега
Тие обично не се плашат од она што го гледаат: Медицинска сестра кажува што гледаат и зборуваат луѓето пред да умрат

Тој ден го привлекува вниманието на меѓународната заедница кон смртно болните и кон оние кои се борат за својот живот и им ги олеснуваат последните денови – лекари, медицински сестри, физиотерапевти, психолози, социјални работници и свештеници. Една од нив е Џули Мекфејден, која шест години работи како болничарка во Лос Анџелес. Оваа жена на својот TikTok се обидува да ја нормализира умирањето и да го ублажи стравот околу табуто на смртта.

Нејзиниот профил го следат над 410 илјади корисници. Претходно, Џули Мекфејден девет години работеше на одделот за интензивна нега.
„Сакам да ги едуцирам пациентите и семејствата за тоа што да очекуваат од оваа установа и што да очекуваат во случај на одредена болест од која пациентите умираат“, вели Џули.

„Навистина сакам да им давам на пациентите и нивните семејства чувство на сигурност“, додаде таа.
Што се случува пред смртта?
Една од темите за која Џули зборуваше на својот TikTok е она што е познато како „оживување“.

„Може да се манифестира на многу начини, но често луѓето кои умираат одеднаш почнуваат да зборуваат, да јадат, понекогаш да одат. Тие се однесуваат како порано, се смеат, зборуваат, се шегуваат, но обично умираат во рок од неколку дена по овој настан“ – објаснија Медицинска сестра.
Џули објаснува дека тоа им се случува на третина од нејзините пациенти во хоспис, поради што е од суштинско значење да се подготват семејството и најблиските за оваа необична промена, „за да не бидат уништени кога нивните најблиски ненадејно ќе умрат по неколку дена“.
Според Psychology Today, сè уште недостасува истражување на темата „оживување“, понекогаш наречена „конечно збогум“.
Што гледаат и зборуваат луѓето пред да умрат?

@hospicenursejulie

#hospicenursejulie #nurse #learnontiktok #ForzaHorizon5GO #nursesoftiktok

♬ original sound – 💕 Hospice nurse Julie 💕

„Најдобриот дел од мојата работа е да ги едуцирам пациентите и семејствата за смртта и умирањето и да давам емоционална поддршка“, објаснува Џули.
Една од темите што медицинската сестра често ја повторува во нејзините видеа се однесува на она за што зборуваат повеќето луѓе пред да умрат. Според медицинската сестра, пациентите пријавуваат дека виделе најблиски кои умреле пред нив, родители и роднини, починати пријатели, ангели, па дури и сакани животни.

„Понекогаш пациентите не прашуваат дали можеме да го видиме тоа што го гледаат“, објаснува медицинската сестра.
„Луѓето обично не се плашат од она што го гледаат пред да умрат. Тие често велат дека добиваат порака како „наскоро ќе дојдеме кај вас“ или „не грижете се, ние ќе ви помогнеме““, вели таа. .
Во едно од видеата објавени на TikTok, Џули рече дека овој феномен „се случува толку често што го вклучуваме во нашите едукативни пакети што им ги даваме на пациентите и нивните најблиски за да разберат што се случува“.

„Но, не знаеме зошто тоа се случува“, додаде Џули, истакнувајќи дека видела како умираат пациенти кои тврделе дека можЕле да ги видат своите најблиски до еден месец пред да починат.
Џули објаснува дека тоа е една од оние работи што се случуваат „во процесот на умирање и умирање што медицинските професионалци како мене не можат да ги објаснат“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *