Што значат Исусовите зборови: „Каде што двајца или тројца се собрани во мое име, таму сум и јас меѓу нив“?

Што значат Исусовите зборови: „Каде што двајца или тројца се собрани во мое име, таму сум и јас меѓу нив“?
Кога Исус ги кажал овие зборови, мислел на состанокот на црквата што се собрала за да го реши проблемот со член кој згрешил и одбил да се покае. Другите обиди не успеаја и сега виновникот излезе пред црквата. Ако сепак одбива да се покае, треба да биде исклучен од причестувањето. Господ Исус ветува дека ќе биде присутен на такви состаноци на кои се решава прашањето за црковната дисциплина.

Но, оваа линија секако може да се примени пошироко. Ова е точно секаде и кога се собираат двајца или тројца во негово име. Да се ​​собереме во негово име значи да се сретнеме како христијанска заедница. Тоа значи средба под негова надлежност, постапување во негов интерес. Тоа значи здружување со него како привлечна сила.
Тоа значи да се собираме во согласност со практиката на првите христијани заради апостолското учење и заедништво, кршење леб и молење (Дела 2:42). Тоа значи да се собереме со Христос како центар, да се собереме кај него (Битие 49:10; Псалм 50:5).

Секаде каде што верниците се собрани околу личноста на Господ Исус на овој начин, тој ветува дека ќе биде присутен. Но, некој може да се запраша: „Дали тој не е присутен насекаде? Како сеприсутен, зарем тој не е на сите места во исто време? Одговорот е, се разбира, да. Но, тој вети дека ќе биде присутен на посебен начин кога неговите светци ќе се соберат во негово име.
„Ене сум меѓу нив.

Ова е, само по себе, најсилната индивидуална причина зошто мораме да бидеме верни во присуството на состаноците на локалната христијанска црква. Господ Исус е таму на посебен начин. Многупати не мораме да бидеме свесни за неговото ветено присуство. Тогаш ние го прифаќаме овој факт со вера врз основа на неговото ветување. Но, има и други моменти кога ни се манифестира на необичен начин. Моменти кога се чинеше дека небото се издигна многу ниско. Моментите кога сите срца никнаа под дејството на Словото. Моментите кога славата Господова толку го исполнува местото што луѓето ги обзема длабоко чувство на стравопочит и солзите почнуваат слободно да течат. Моменти кога срцата горат во нас.
Никогаш не го знаеме времето на оваа света посета. Дојде ненајавено и неочекувано. Ако не сме таму, сето тоа е изгубено за нас. Потоа со Том споделуваме загуба слична на неговата. Тој не беше таму кога тие воскреснаа, им покажа славниот Господ Исус на учениците вечерта на своето воскресение (Јован 20:24). Тоа беше момент на слава кој никогаш повеќе нема да се доживее.

Ако навистина веруваме дека Христос е присутен кога неговиот народ се собира во негово име, ќе бидеме многу порешителни да присуствуваме отколку кога дојде самиот претседател. Ништо помалку од смрт или сериозна болест би го спречило нашето присуство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *