СПОРЕД СТАРИ ВЕРУВАЊА, ОВИЕ ЛИЦА НЕ МОЖАТ ДА БИДАТ ВАШИ КУМОВИ: Црквата јасно стави до знаење ШТО МОРА ДА ПОЧИТУВАТЕ

СПОРЕД СТАРИ ВЕРУВАЊА, ОВИЕ ЛИЦА НЕ МОЖАТ ДА БИДАТ ВАШИ КУМОВИ: Црквата јасно стави до знаење ШТО МОРА ДА ПОЧИТУВАТЕ.
Доколку некогаш сте биле во дилема кој не треба да ви биде кум, ви го пренесуваме вистинскиот одговор!

Крштевањето на детето е неговиот прв чекор на патот кон Бога, а самата церемонија е свет празник за целото семејство! За да се одржи светата тајна според сите канони, посебно внимание треба да се посвети на изборот на кумови за бебето!
Се смета дека кумовите се ангели во светот кои се повикани да му помогнат на малиот човек да започне духовен живот, кој ќе го заштити од искушенија во текот на целиот негов живот. Изборот на кумови влијае на иднината на детето, имајте го тоа предвид.

Кумови за свадба
Луѓето веруваат дека е невозможно да се земе немажена жена за кума за девојче, а невенчан маж за кум за момче. Друго суеверие е за трудниците кои не треба да се земаат за куми.
Но, според ставот на црквата, најважно е тој што ќе го изберете за кум за вашето дете или за свадба да биде добар човек, сите други работи се помалку важни!

Што е несебична љубов, како да се препознаат границите меѓу доброто и злото, што е вера, совест, трпение и милосрдие: духовните родители треба да му кажат на своето кумче за сето тоа. Ова е нивниот главен подарок!
Тешко е да се разбере и прифати таква изјава, бидејќи вообичаено е да се носат пари, играчки и безделничење со детето во куќата на кумот. Одлично е, се разбира! Но, многу луѓе забораваат дека кумовите се првенствено духовни ментори.

Многу е тешко за една млада, незрела душа да го најде својот пат во сосема нов свет за него! За да не правите грешки во младоста, да станете успешен возрасен и да не жалите подоцна, треба да добиете достојно духовно и морално образование во детството.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *