Приказната за најубавиот цвет што носи среќа и има многу силна симболика

Приказната за најубавиот цвет што носи среќа и има многу силна симболика.
Неговата убавина и издржливост ја почитуваа различни земји и религии низ целиот свет, а позната е по тоа што расте во најтешките услови. Тоа е цвет што носи среќа и има многу силна симболика.

Во прашање е цветот Лотос. Историјата на Лотосот е долга и богата, долга неколку илјади години. Тие се појавуваат природно во Австралија и Југоисточна Азија. Но, старогрчкиот фолклор, како и древните хиероглифи во Египет, исто така го споменуваат. Сликите на џаинизмот и будизмот во Југоисточна Азија, исто така, ги покажуваат, датирани од околу 250 година. Будистичките ступи, од кои некои датираат од 180 година, исто така користеле лотоси. Тие се сметаа за поддршка и извор на божицата, која подоцна ќе се вика Лакшми.

Цветот беше популарен меѓу индо-грчките култури. Од таа причина, тешко е да се одреди неговата прва употреба. Во моментов, националниот цвет на Виетнам и Индија е лотос. Во хиндуизмот, цвеќињата на лотосот ја претставуваат утробата на Универзумот. Се се раѓа од тука. Исто така е моќно за надминување на неволјите.
Покрај тоа, лотосот расте само во екстремно мочуришта. Значи, тој е симбол на концептот дека можеме да најдеме совршено единство од немир, уништување и грдост. Исто така, претставува врска. Како таква, таа е индиректно поврзана со душата на Универзумот, што е будистичка идеја. Бидејќи има чисти ливчиња додека расте во матни води, се верува дека лотосот претставува трансценденција, чистота, ослободување и духовно прочистување.

Фенг шуи верува дека цветот може да се смета за мандала, а централната точка се протега нанадвор. Се верува дека единствениот извор на целата креација е во тој центар. Исто така, се верува дека лотосот не претставува нас, бидејќи ја имаме целата мудрост во нас и дека богатството / скапоцен камен е во нас.
Научете го значењето на лотос по боја:
Бел.Белите лотоси се поврзани со трансцендентност и чистота. Според фенг шуи, елементот метал е поврзан и со бело. Овој елент.
Розов.Во хиндуизмот, розовата понекогаш се користи во врска со божествата. Според фенг шуи, розовата, една од помеките бои, е поврзана со привлекување женска енергија.
Црвен.Во будизмот, црвениот лотос е поврзан со енергијата на огнот. Тие симболизираат израз, страст и инспирација.
Син.Сините лотоси никогаш не се прикажуваат отворени. Овој специјален симбол го користат будистите Махајана за да го покажат потенцијалот на сите суштества да ја знаат природата на Буда, што е својствено за нив. Оваа природа потоа може да „процвета“ во целосна бодисатва-качулка (т.е. постигнување Нирвана).Можете да го користите лотосот како моќен симбол во секојдневниот живот на следниве начини:

Можете да ги нацртате. Цртање три фази на лотосот: пупка што претставува потенцијал; средно цветање, и целосно расцутен лотос може да има медитативна, релаксирачка симболика.
– Добијте фотографии или слики од лотосот: Луѓето во Југоисточна Азија честопати чуваат слики од овој цвет близу до нив. Многу од нив имаат богови во друштво на цвеќиња. Сликите не потсетуваат дека сите можеме да ги надминеме сите предизвици, со цел да донесеме чистота и сјај.

– Седнете во положбата Лотус. На санскрит се нарекува „падмасана“. Тоа е длабоко истегнување што го отвора колкот. Позата вклучува седење со скрстени нозе, а двете нозе стојат над бутовите. Тоа е одлична поза за балансирање на коренската чакра.
Растете ги. Конечно, одгледувањето вистински лотоси е секогаш добредојдено. Ако е присутна соодветна клима, може да биде или – во куќата или во градината.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *