ЗАСАДЕТЕ ГО ОВОЈ ЗЕЛЕНЧУК ВО ОКТОМВРИ, ЌЕ ГО ИМАТЕ ВО ИЗБИЛСТВО: На пролет ќе се РОДИ исто како во приказните

Есенската градина може да биде покорисна од летната градина. Дефинитивно бара помалку мака од летото. Без наводнување и без плевење.

Еве што можете да посеете и засадите во октомври за да уживате во плодовите во рана пролет:
Лук

Тоа е едно од најстарите култивирани растенија. Лукот се споменува во кинеските записи од пред 5000 години.
Оптималниот период за садење лук е втората половина на октомври. Бидејќи семето на лукот е подложно на агенси кои предизвикуваат болести, експертите препорачуваат да се користи само сертифициран материјал за садење. Лукот сака плодна, лабава почва со доволно влага. Исто така, важно е да знаете дека најдобро успева по компирот, зелката, морковот, тиквичката, зелената салата и краставицата.
Кромид
Можете да засадите кромид на есен од садници и со садење власец. Од расад се засадува на почетокот на октомври кога расадот има 3-4 листа. За да се добие млад кромид во пролет, власецот може да се сади во октомври. Кромидот има повеќе видови, а омилена есенска сорта е сребрениот кромид кој е исклучително лесен за одгледување во есенскиот период бидејќи е отпорен на студ.

Грашок
Со сеидба на грашок во есен се постигнува повисок и подобар принос. Најповолен период за негово садење е средината на октомври, односно втората половина на октомври. За садење во овој период треба да се изберат сорти кои се од подоцнежен вегетациски период бидејќи така растенијата нема да се оштетат.

Магдонос
Најдобри резултати дава магдоносот доколку е засаден од расад, а идеално време за садење садници во земја се октомври и ноември. На отворено, магдоносот се одгледува поради своите корени, а во затворен простор за неговите лисја. Магдоносот е многу отпорно растение и може да издржи мраз и температури до минус 20 степени. Одгледувањето магдонос во градината е вистинскиот избор за есенските денови, а сè за одгледувањето магдонос можете да дознаете преку совети за успешно одгледување магдонос на нива и во стаклена градина.
Октомври е вистинско време за засадување на есенски цвеќиња. Постојат многу видови кои можете да ги засадите наесен, а кои ќе почнат да цветаат во рана пролет.

Плус совет: Сите видови зелена салата најдобро растат наесен. Затоа, изберете ја сортата што ја сакате и слободно посејте ја сега. За еден месец ќе уживате во свежа, зелена салата од вашата градина.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *