Не ви Успева ТЕСТОТО кога месите? Еве кој 5 ГРЕШКИ ги правите

Месењето тесто не е едноставен процес и често не успева при првиот обид
Има многу рецепти кои нè учат како да направиме меко тесто кое ќе делува дури и ако не сте искусни во готвењето и кои се грешките поради кои тестото пропаѓа, а на најдобрите им се случуваат.
Трикови за најдобро мешано тесто

Квасец.Неискусните домаќинки често додаваат премногу квасец при месење на тестото. Внимавајте затоа што го расипува вкусот на пецивото, а може и да почне да се распаѓа. Користете ја точната количина на квасец наведена во состојките.

Време.Дури и најмало доцнење влијае на вкусот на печивата или лебот. Ако тестото се остави 20 минути подолго отколку што треба, нема добро да се испече.
Масло.Не заборавајте да ставите масло во тестото. Некои веруваат дека пецивата, лебот… побрзо застаруваат и полесно се распаѓаат, но тоа не е вистина. Маслото го прави тестото подобро и повкусно.

Брашно.Немојте веднаш да ја додавате целата количина брашно во тестото. Се додава постепено за да можете да процените дали тестото е добро.
Глутен.Кога купувате брашно внимавајте дали содржи доволно глутен, бидејќи тоа е одговорно за врзувањето на состојките. Нискиот процент на глутен води до фактот дека е потребно повеќе брашно, а потоа вашето тесто дефинитивно ќе пропадне.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *