Денес е Св. Јован Богослов – ова никако не смеете да го правите

Денес е Св. Јован Богослов – ова никако не смеете да го правите

На 9 октомври православните верници го слават Светиот апостол и евангелист Јован Богослов. Според Светото писмо, тој бил еден од првите ученици на Исус Христос. Го напиша евангелието и откровението, а по распнувањето вети дека ќе биде син на Богородица, а таа мајка.

Според пишувањата, Јован бил син на Зебедеј и рибар на Галилејското Море. Јован и Јаков беа именувани како синови на гром, по прекарот што Исус им го даде кога ги нарече свои ученици.

Православните верници го слават празникот Свети Јован Богослов двапати годишно, на 9 октомври и 21 мај. Различни обичаи се поврзуваат со овој ден уште од античко време, а една од најважните е дека треба да избегнувате напорна работа на празникот, но да го поминете денот во мир, одмор со семејството и драги луѓе и молитва.

Според стариот обичај, некогаш се верувало дека жените не треба да земаат плетење, ножици или игли на овој ден. Во некои делови, двојките се венчаа на овој ден, а прославата трае неколку дена.На празникот Свети Јован Богослов, православните верници го слават и Денот на Свети Михаил. Денот кога верниците се сеќаваат на саканите што починаа, се палат свеќи и се чита молитва за нивната душа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *