ПОГОДЕТЕ КОЕ ЈАЈЦЕ ОД ОВИЕ ТРИ НА СЛИКАТА ДОАЃА ОД ЗДРАВО ПИЛЕ

Еднаш бев на одмор на фарма и отидов на појадок. Нарачав јајца, а кога ме послужија, се изненадив кога ги видов жолчките кои беа портокалови, а не жолти. Всушност, не бев одлучен дали да јадам јајца бидејќи изгледаа многу поразлично од она на кое бев навикнат.

Многу луѓе не ја знаат разликата помеѓу здраво, природно јајце и нездраво јајце. Тие, исто така, не знаат колку е важно да јадат здрави јајца што доаѓаат од фарма за пилешко и јајца што доаѓаат од фабрики за пилешко. На сликата се прикажани три вида жолчки. Број 1 е многу темно портокалова жолчка од јајце, број 2 е жолта жолчка од јајце, а бројот 3 е светло портокалова жолчка од јајце. Што мислите, кое потекнува од здраво пиле?

1.) Јајце со темно портокалова жолчка
Ако мислите дека темно портокаловата жолчка доаѓа од најздравите јајца, тогаш погодивте. Темно портокаловата жолчка на сликата доаѓа од кокошката, каде што кокошките ја добиваат целата дневна светлина и нивниот природен терен наместо да се чуваат во големи темни простории без прозорци каде што нема сончева светлина. Освен тоа, покрај хранетите житарки, овие кокошки јадат и инсекти како скакулци, штурци, пајаци и крлежи, што е една од главните причини зошто нивните жолчки се побогати во исхраната.

2.) Јајце со жолта жолчка
Ова јајце е купено од голем супермаркет. Станува збор за јајца кои потекнуваат од фабрички кокошки. Кокошките одгледувани во големи фабрики живеат во кошмарни услови. Нема сончева светлина, нема доволно простор, има многу и многу нечистотија и само јадат житарки. Исто така, овие кокошки беа извадени од инкубаторот, што не е сосема природен процес.

3.) Јајце со светло портокалова жолчка
Овие кокошки обично доаѓаат од големи фарми за кокошки, чии услови не се толку страшни како оние во големите фабрики, но сепак не се погодни за кокошки. Основното правило е дека колку повеќе кокошки има на фармата, толку е помал нивниот квалитет. Главната разлика зошто оваа жолчка од јајце не е здрава како број 1 е затоа што овие кокошки не се хранат со протеини. Нивната исхрана обично се состои само од житарки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *