Ова ДЕФИНИТИВНО не сте го знаеле, а погрешно сте го направиле: Вака ПРАВИЛНО се перат ДРВЕНИ табли и прибори за јадење

Ова особено се однесува на ситуации каде што тие можеби дошле во контакт со опасни бактерии, особено оние на сурово месо или јајца.

Дрвени лажици, даски и виљушки не треба да се мијат во машина за садови. Ако го направите тоа, многу лесно може да предизвика пукање. Исто така, дрвото треба да се одржува на посебен начин.

Без разлика колку темелно ги миете рачно, со топла вода и детергент, потребно е – одвреме-навреме – да ги стерилизирате.
Ова особено се однесува на ситуации во кои можеби дошле во контакт со опасни бактерии, особено оние на сурово месо или јајца.
За да го направите ова, доволно е да ги поставите на рамна површина (по можност во плиток плех) и полека да ги прелиете со три проценти водород. Почекајте околу петнаесет минути и потоа добро исплакнете ги.
Одвреме-навреме изобилно втријте го маслото во дрвото за да го нахраните и да ја зачувате неговата еластичност и убавина. Ова може да се направи со користење на кое било минерално масло кое е погодно за човечка исхрана.

По некое време, измијте ги на стандарден начин. Најважно е што, по секое перење, заварувачите не само што се бришат со кујнска крпа, туку и се оставаат добро да се исушат на воздух – или закачени на кујнскиот пулт или вертикално поставени во држачот за прибор. Така, ја исклучувате можноста за развој на штетни микроби на влажната површина на дрвото.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *