ДАЛИ МОЖЕТЕ ДА ЈАДЕТЕ ЦРВЕНО МЕСО КОГА ИМАТЕ ВИСОК ХОЛЕСТЕРОЛ? Лекарите откриваат во кој случај не ШТЕТНО, а кога ја влошува состојбата

Многумина веруваат дека јадењето црвено месо е директно поврзано со високиот холестерол, но експертите велат дека тоа зависи од големината на порцијата, подготовката и храната што се комбинира со него.

Вишокот маснотии може да предизвика бројни здравствени проблеми, од кои многу се многу сериозни, но проблемот со оваа состојба е што тешко ги препознава симптомите. Состојбата се открива само по тест на крвта. Под висок холестерол подразбираме кога нивоата на липопротеините со ниска густина (ЛДЛ – односно лошиот холестерол) се повисоки од липопротеините со висока густина (ХДЛ – односно добриот холестерол), и како што споменавме, без никакви истакнати симптоми.

Ако не се држи под контрола, високиот холестерол со текот на времето може да го зголеми ризикот од мозочен и срцев удар. Всушност, лекарите велат дека ограничувањето на внесот на алкохол, откажувањето од пушење и избегнувањето на заситени и транс масти може да помогне во контролата на нивото на овие масти. И затоа многу луѓе се прашуваат дали со консумирање црвено месо само го влошуваат веќе постоечкиот проблем со холестеролот.
Како црвеното месо влијае на дебелите пациенти?
Црвеното месо долго време има лоша репутација кога станува збор за здравјето на срцето, обично поврзано со висока содржина на заситени масти. Сепак, истражувањата покажуваат дека не сите луѓе кои јадат говедско месо, на пример, имаат покачен холестерол. Постојат делови од црвеното месо кои имаат многу помалку заситени масти и тоа се оние кои не ги подигаат мастите. Експертите исто така велат дека комбинирањето со овошје, зеленчук и цели зрна може да помогне во контролата на липидите во крвта.
Според едно истражување, би било оптимално да се вклучи безсно говедско месо во медитеранската исхрана, бидејќи хранливата вредност на оброкот тогаш би била совршено избалансирана – 42 отсто јаглехидрати, 17 отсто протеини, 41 отсто масти и 8 отсто заситени масти.

Бидејќи високиот внес на заситени масти може да го зголеми нивото на лошиот холестерол, се препорачува да се ограничат порциите. Исто така, имајте на ум дека посните парчиња говедско месо содржат 4,5 грама заситени масти по порција, а дополнителните посни парчиња нудат 2 грама од истото.

Статиите на напиот портал се ИСЛУЧИВО ЗА ВАШЕ ИНФОРМИРАЊЕ за било каков здравствен проблем задолжително да се консултирате со ЛЕКАР!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *