Совет од ендокринолог: жените над 40 години треба да изедат една жолчка од јајце

Совет од ендокринолог: жените над 40 години треба да изедат една жолчка од јајце.

Во оваа статија ќе ве запознаеме со придобивките од земањето жолчка од јајце за проблеми со тироидната жлезда. Вистината е дека една од десет жени страда од хормонална нерамнотежа. Овде ќе ги споделиме советите на ендокринолог за проблеми со тироидната жлезда. Се наоѓа во предниот дел на вратот под гркланот. Наликува на форма на пеперутка.

Обично не се забележува освен ако не постои проблем. Кога зборуваме за проблеми со тироидната жлезда, постојат две опции: хипофункција или хиперфункција. Хипофункција значи дека тироидната жлезда не произведува доволно хормони, а хиперфункција значи производство на хормони многу над нормалното. Кои се придобивките од земањето жолчка од јајце за проблеми со тироидната жлезда:

Тирозин е амино киселина која се наоѓа во храна богата со протеини. Помага во борбата против стресот, формирањето на бели и црвени крвни зрнца, е вклучено во нормалното функционирање на надбубрежните жлезди и тироидната жлезда. Две јајца содржат 0,5 g тирозин.,
Тирозинот е добар помошник во присуство на стрес, анксиозност и депресија, кои се некои од симптомите на проблеми со тироидната жлезда.
Јод – една жолчка содржи скоро 12 mcg јод. Се верува дека недостатокот на доволни количини на јод може да стане една од главните причини за нарушувања на развојот на мозокот уште од рана возраст. Некои од симптомите на недостаток на јод се: нагло зголемување на телесната тежина, губење на косата, замор, сува кожа, чувство на студ.

Селен – тој е исклучително важен за регулација на тироидните хормони. Едно јајце содржи скоро 30% селен од препорачаниот дневен внес. Многу од режимите на третман за дисфункција на тироидната жлезда вклучуваат селен. Нормалното функционирање на тироидната жлезда придонесува за добар метаболизам и позитивно влијае на емоционалните состојби.

Важно е да внимавате на вашата тироидна жлезда, бидејќи во раните фази на болеста симптомите не се многу забележливи и не импресионираат.
Стресот е еден од главните штетници на тироидната жлезда, значително ја оштетува нејзината работа и уште повеќе го отежнува лекувањето. Дури и ако проблемот е фокусиран на тироидната жлезда, тоа дефинитивно ќе влијае на функционирањето на целиот организам.
Важно е да присуствувате на прегледи и да го следите вашето тело за невообичаени симптоми. Истражувањето е еден од задолжителните чекори во прегледот. Потребна е консултација со ендокринолог за да се прочитаат индикаторите на истражувањето.

Ако имате било какви сомнежи и сте забележале некој од горенаведените симптоми, препорачливо е да го посетите вашиот личен лекар, бидејќи овој напис не е наменет за поставување дијагноза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *