СИТЕ ПОГРЕШНО ГО КОРИСТИМЕ ОВОЈ ЕЛЕКТРИЧЕН УРЕД Мајстор Бранко открива како да ја намалите сметката за 500 дeнари!

СИТЕ ПОГРЕШНО ГО КОРИСТИМЕ ОВОЈ ЕЛЕКТРИЧЕН УРЕД Мајстор Бранко открива како да ја намалите сметката за 500 дeнари!
Со рационално користење на апаратите за домаќинство можеме значително да заштедиме електрична енергија и да ја намалиме потрошувачката.

Апаратите кои најмногу трошат струја се фрижидерот, бојлерот, рерната, машината за перење, но во топлите летни денови се и клима уреди. Не треба да ги занемариме оние помали уреди и работи кои сите ги имаме во домот, како што се: сијалици, полначи и многу други „ситници“ кои со порационална употреба можат да направат значителна разлика во потрошувачката. Има многу тактики, но сите се поврзани со порационална употреба.
Електричарот Бранко Зрниќ објасни дека најдобро е да го вклучите термостатот на котелот на телесна температура.

„Поентата е кога се бањате да не се лади водата. Треба само да се загрее до температурата што телото треба да ја издржи. Ставете го термостатот на уредот кога ќе ви снема топла вода и почекајте да се изгасне светлото. раката, ако е млако, почекајте да се загрее, ако не – веќе имате загреана вода на 40-45 степени. Тоа е доволно за да се бањате и да не се формира варовник“, вели тој.
Според него, вообичаено е луѓето го вклучуваат бојлерот цела ноќ.

„Многу луѓе го вклучуваат навечер и грешат, што и прават. Загреваат вода на 82 степени и таа се загрева за еден час, а вие додека го чекате следниот ден – веќе не е истата температура. непотребно го загреал на 20 степени целзиусови.да загрее количество вода што ти треба, а после тебе некој друг може да го направи за половина час, така што заштедуваш илјада динари месечно, гарантирано. и на сето тоа создаваш бигор. Не мора да го чистите вака најмалку десет години“, вели тој и додава:

Задолжително исклучете го бојлерот кога одите да се бањате. Суштината е дека за сигурност „пробиваат“ греалки, а не добро заземјување, има пробив каде сте изложени на струен удар во овие услови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *