ЗИМНИЦА: Правило број 1! Еве колку сол се става во туршијата

Зимница! Туршијата се создава со природна ферментација и е најбогат извор на пробиотици од природата! Единствената точна мерка што дава добар резултат по вриење! Правило број 1! Еве колку сол се става во неа:

Кога сакате сами да подготвите вкусна и здрава туршија, покрај правилниот избор на зеленчук, второто најважно е правилно да ја балансирате количината на сол што ја ставате во неа.

Од тоа зависи не само уникатниот вкус на киселата краставица, туку и правилниот тек на процесот на ферментација, како и рокот на траење на готовиот производ. Единствената точна мерка, која дава прекрасен резултат по вриење, е следната: 40 гр морска сол за секој литар вода, што се става во туршијата.

Затоа е важно да размислиме претходно и да одредиме колку литри вода ќе ни требаат, со цел да додадеме соодветна количина сол во водата и да ја раствориме пред да ја мешаме со зеленчук. Доколку водата не го покрива зеленчукот, подгответе повеќе вода со точна количина од 40 гр морска сол за секој нов литар додадена вода. Од тој момент, се случува мешање и се очекува да заврши процесот на вриење. Не пропуштајте да ја подготвите оваа фантастична зимница, која покрај незаменливиот вкус, има и добро влијание врз нашето здравје.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *