Домаќинки открија ГЕНИЈАЛЕН ТРИК: Исушете ги алиштата ВО СТАН без облеката да ви мириса на влага

Домаќинки открија ГЕНИЈАЛЕН ТРИК: Исушете ги алиштата ВО СТАН без облеката да ви мириса на влага
Експертите го открија совршениот трик
Деновиве, многумина кои ги сушат испраните алишта во станот веројатно почувствувале дека мирисаат непријатно на влага. За среќа, експертите за чистење открија зошто се случува тоа и како да го спречат проблемот, пишува Експрес.

Па зошто облеката го има тој непријатен мирис? Без оглед на тоа колку е силен мирисот на употребениот омекнувач, мирисот на мувла е предизвикан од заробената влага во облеката. Ако остане малку влага по сушењето, облеката ќе мириса на влажност дури и кога конечно ќе се исуши. Мирисот ќе биде особено забележлив ако алиштата ја свиткате и ја ставите во плакарот додека е уште влажна, а предолгото оставање на мократа облека во машината за перење може да предизвика и мирис.

„Истото важи и ако ја оставите влажната облека во машината за сушење без да ја вклучите. Влажноста и затворениот простор се рецепт за мирис на мувлосен мирис“, објасни Ник Елис, експерт за чистење во Clean House Fast.

Друга честа причина е сушењето во мала или слабо проветрена просторија.
Експертите тврдат дека е важно просторијата да има добра вентилација, бидејќи ако има премногу влага во воздухот, облеката ќе мириса на мувла.

Експертите споделија неколку совети за одржување на свеж мирис на облеката при сушење во затворен простор, а првиот е веднаш да се мијат мократа облека. Тие посочуваат дека облеката која е мокра пред да ја ставите во машината треба да се негува на ист начин како и сувата облека. На пример, крпите или тренерките што ги носевте вчера на дожд треба веднаш да се измијат. Ова ќе го спречи мирисот на влага.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *