Ако го правите ова додека варите турско кафе, време е да престанете – може таа грешка да ве чини здравје!

Ако го правите ова додека варите турско кафе, време е да престанете – може таа грешка да ве чини здравје!
Се случува целата наша вода да зоврие кога сме поспани, додека нестрпливо ја чекаме таа прва голтка од спасоносната напивка за будење. Често ни се случува кога разговараме со пријател кој штотуку дошол кај нас и почнал театрално да ја прераскажува својата авантура. И додека трепнавме, водата во тенџерето се намалила за три пати!

И тогаш што правиме најчесто?
Всушност, во повеќето случаи, ние само добиваме нова вода, го вариме остатокот и правиме кафе. Едноставно, тоа е големо НЕ, според нутриционистите. Според експертите, оваа навика не е добра за нашето здравје и дефинитивно треба да ја промениме. Според експертите, двојното вриење на водата ги зголемува арсенот, нитритите и флуорот, а дури и здравите минерали стануваат исклучително штетни.

Според истражувањата, овој вид на вода е прилично отровен бидејќи содржи голема количина арсен и навистина може да доведе до труење. Нешто помали, но сепак не безначајни проблеми кои можат да настанат се дијабетес, проблеми со органите за варење и со кардиоваскуларните органи.

Што е проблемот?
Кога водата предолго врие, односно кога е долго изложена на многу високи температури, водата содржи голема количина нитрити кои се претвораат во нитрозамини кои всушност се канцерогени.

Како да се реши овој проблем?
Па, многу лесно, да не бидеме мрзливи, туку да ја истуриме преостанатата вода од тенџерето, да го наполниме со свежа, ќе го ставиме на шпорет и овојпат ќе го гледаме тенџерето малку повнимателно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *