Шетањето по дожд делува терапевтски на организмот – Зошто треба почесто да шетате по дожд

Шетањето по дожд делува терапевтски на организмот – Зошто треба почесто да шетате по дожд.
Дали избегнувате да излегувате од дома кога надвор врне? Сигурни сме дека повеќето од вас ќе дадат потврден одговор на ова прашање, од многу очигледни причини. Сепак, излегува дека има многу придобивки од пешачењето на дожд, а некои од нив ќе ги споменеме во продолжение.

Улиците се помалку преполни
Нема ништо поубаво од шетањето по градските улици кога по нив не шетаат многу луѓе. Дури тогаш сфаќаме во каква убава средина живееме и имаме можност да се восхитуваме на архитектурата и природата со кои се среќаваме на секој чекор. За жал, ова задоволство не можеме да го доживееме во секојдневни гужви, кога само сакаме што побрзо да стигнеме до посакуваната дестинација. Од друга страна, кога надвор врне, на улиците има помалку луѓе, па уживањето во пешачењето е поголемо.

Воздухот е почист и посвеж
Истражувачите од престижниот американски универзитет МИТ открија дека воздухот е почист кога врне и еден ден подоцна отколку кога нема врнежи. Уште пред оваа студија, многу луѓе ја забележале оваа појава, па затоа во некои куќи почнува да врне практика на отворање на прозорците на чипот на статуата, се разбира, под услов капките да не влезат во просторијата.

Мирисот на дожд има смирувачки ефект врз многу луѓе
Дали знаевте дека мирисот на дожд има име? Се нарекува петрикор, што е соединение од грчките зборови „петра“, што значи камен и „кавијар“, што во грчката митологија е течност што течела низ вените на боговите наместо крв. Петрикор најмногу се чувствува кога врне на суво, по можност карпа или камен, што ја објаснува оваа паричка.
Звукот на дождот исто така предизвикува смиреност
Звукот на дождот припаѓа на т.н. бел шум (или бел шум), т.е. бучава што го радува човечкото уво. Токму поради овој факт, воопшто не сме изненадени од популарноста на мобилните апликации кои ги имитираат звуците на природата, вклучително и дождот. Прашањето е зошто би ги слушале овие пријатни звуци преку слушалки во затворен простор, кога можете да уживате во нив ако шетате на дожд, со сите придобивки од оваа активност досега.

Активностите на дожд трошат повеќе калории
Јапонските истражувачи открија дека луѓето кои се физички активни на дожд, вклучително и одење, внесуваат многу повеќе калории од оние кои ја вршат истата активност кога надвор е суво. Затоа, доколку сакате да ослабете, наша препорака е да го облечете капутот, или можеби подобро, кабаница, излезете надвор и започнете со танцот на дождот како во популарен филм и ако навистина сте посветени да ги изгубите вишокот килограми. , истрчајте неколку круга.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *