Симптом на БОЛЕСТ НА УСТАТА: Многу луѓе не обрнуваат внимание со години, а тоа е ПООПАСНО отколку што можете да замислите

Симптом на БОЛЕСТ НА УСТАТА: Многу луѓе не обрнуваат внимание со години, а тоа е ПООПАСНО отколку што можете да замислите.
Стоматолозите со години не предупредуваат дека е неопходно да ги миеме забите најмалку два пати на ден за да се заштитиме од кариес, но најновите истражувања покажуваат дека одржувањето на денталната хигиена може да ни го продолжи животот.

Болеста на непцата е една од најчестите хронични болести кај луѓето, која погодува помеѓу 20 и 50 проценти од луѓето ширум светот. Болеста, која во раните фази се нарекува гингивитис, целосно се лекува со редовно користење на конец. Болеста на непцата може да напредува до губење на забите ако не се лекува. Сè поголем број докази покажуваат дека заболувањето на непцата исто така може да предизвика луѓето да развијат други сериозни здравствени состојби.

Д-р Кристин Брајсон, предавач по медицина на Универзитетот Англиа Раскин, укажува на неколку вообичаени медицински состојби поврзани со заболување на непцата.
1 . Алцхајмерова болест „Неколку големи студии открија дека умерената или тешка болест на непцата е значително поврзана со деменција“, рече д-р Кристин. Деменцијата е чадор термин кој се користи за опишување на влошување на менталните способности на една личност.
Финските истражувачи открија дека луѓето кои страдаат од болести на непцата и губење на забите имаат околу една петтина поголема веројатност да бидат погодени од оваа сурова состојба. Истражувањата покажаа и врска помеѓу заболувањето на непцата и шесткратното намалување на когнитивните способности. „Најпрво се мислеше дека бактериите се директно одговорни за оваа врска“, вели експертот. „П. гингивалис, бактерија честа кај хроничните заболувања на непцата, е пронајдена во мозокот на луѓето кои починале од Алцхајмерова болест“, објасни Кристин. „Исто така, пронајдени се токсични бактериски ензими наречени гингипаин, за кои се смета дека ја влошуваат болеста на непцата со тоа што го спречуваат исклучувањето на имунолошкиот одговор и со тоа продолжување на воспалението“, додаде таа.

Гингивитисот може да предизвика темноцрвени, отечени, нежни непца кои лесно крварат – особено кога ги миете забите.
2. Кардиоваскуларни заболувањаКардиоваскуларните болести се исто така силно поврзани со заболување на непцата. Во голема студија на над 1.600 луѓе на возраст над 60 години, болеста на непцата беше поврзана со речиси 30 отсто поголем ризик од прв срцев удар. Оваа врска опстојуваше дури и откако истражувачите се приспособија на други состојби (како што се дијабетес и астма) и навики на животниот стил (како што се статусот на пушење, образование и брак) за кои е познато дека го зголемуваат ризикот од срцев удар. „Во поново време, студиите исто така покажаа дека воспалението предизвикано од хронично заболување на непцата предизвикува матичните клетки на телото да произведуваат хипер-реактивна група на неутрофили – еден вид рана одбрана бели крвни клетки“, додаде таа. „Овие клетки можат да ја оштетат слузницата на артериите со оштетување на клетките што ги обложуваат артериите — предизвикувајќи таложење на наслаги“, објасни таа.

3. Дијабетес тип 2 Болеста на непцата е позната компликација на дијабетес тип 2, а хроничната болест на непцата го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип 2. , рече Кристин.
„Заболувањето на непцата исто така придонесува за отпорност на инсулин – што може да го влоши дијабетесот тип 2“, додаде таа. Се проценува дека 4,9 милиони луѓе во ОК имаат дијабетес, од кои 90 отсто имаат тип 2. Сериозната состојба, предизвикана од зголеменото ниво на дебелина, го зголемува ризикот од срцев удар и мозочен удар меѓу другите компликации.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *