Последното чудо што го направи Исус има важна порака за нас

„Не, раката на Јехова не е премногу кратка за да се спаси, ниту неговото уво е тешко да се чуе, туку вашите беззаконија отворија јаз меѓу вас и вашиот Бог“ (Исаија 59:1-2).

Последното чудо што го направил Исус пред да отиде на крстот не било да го воскресне Лазар од мртвите или да го исцели лепрозниот.

Не, последното чудо што Тој го направи беше повторно да го врати увото на главата на слугата на првосвештеникот – увото што Неговиот ученик Симон Петар го отсече со меч.
Кога чуварот на храмот и римските војници пристигнале во Гетсиманската градина за да го уапсат Исус, Симон Петар бил толку фрустриран што го извадил мечот и замавнал со него. И така му го отсече увото на Малко.
Искрено, Петар веројатно целеше кон својата глава. Но, тој беше рибар, а не воин.
Сега, да сум на местото на Исус, би рекол: „Пријателе мој, ти го заслужи тоа што го доби.“ Но наместо тоа, Исус го подигна увото и го врати на главата на Малко. Тоа беше некакво незабележливо чудо, а можеби дури и чудо без преседан. Но, тоа последно чудо на Исус целосно ја покрило грешката на Неговите ученици.

Бог е многу добар во отстранувањето на нашите грешки – а ние навистина ги имаме, нели?
Ако го нарушите односот со Бога, тогаш вашиот грев е непокајан. Не зборувам за раскинување на врската со Бога, но можеш да ја прекинеш врската со Него. А начинот за повторно воспоставување на таа врска е да побараме од Господа прошка.
Кога грешиме, треба да кажеме: „Во ред, Господи, збркав. Направив грешка. Жал ми е, и не знам како да го поправам. Но, јас Те молам, Господи, да се вмешаш во мојот живот и да го претвориш тоа во Твоја слава.“ Тогаш само гледај што ќе направи Господ.

Бог, исто така, може да ги сврти вашите грешки за да му донесе слава на Неговото име. Тој може да ја претвори вашата грешка во моќна порака.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *