Зошто се пости во среда и петок? Причината малкумина ја знаат

Зошто се пости во среда и петок? Причината малкумина ја знаат.
Едно од многу важните правила во животот на секој верник е постот во среда и петок.

Но, знаете ли зошто верниците постат во среда и петок? Сигурно милион пати сте слушнале од некого дека петок е ден за постење поради децата или дека двата дена треба да ги постат родителите, за доброто на нивното потомство.
Среда е ден за постење затоа што во среда Јуда го предаде Исус Христос. Тоа е настан кој му претходеше на неговото страдање и затоа црквата ја одреди среда за ден на молитва и воздржување од мрсна храна.

Значи, постот не е ограничен само на родителите или на оние кои сакаат да имаат деца. Постот заради децата може да ви биде само дополнителна мотивација, односно желба вашите деца да не страдаат поради вашите минати гревови.
Грижете се за тоа што го правите – не е невообичаено казната за гревот да се одрази на децата, како што вели старата поговорка: „Родителите јадат грозје, а децата мелат заби“.
Во среда и петок се пости на вода, освен кога овие денови паѓа празник со црвена буква или светец чие име е запишано со задебелени букви во календарот. Во тој случај дозволена е употреба на црвено вино и масло.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *