Горица доживеа ЧУДО во црквата Света Петка: Купи 15 свеќи, започна да ги бакнува сите икони, а потоа остана занемена

Горица доживеа ЧУДО во црквата Света Петка: Купи 15 свеќи, започна да ги бакнува сите икони, а потоа остана занемена
Таа исто така објасни дека, веднаш штом сфати што се случило, започна да плаче

Во 2016 година, жителите на селото Породин тврдеа дека во нивната црква се случуваат чуда. Свеќи што се палат или лустери што играат се некои од необјаснивите појави што тие ги толкуваат со вера.
На Успението на Пресвета Богородица, на 28.08.2016 година, двајца верници влегоа во црквата Света Петка во Породин, додека старецот Радисав Спасојевиќ се подготвуваше за богослужбата на Светата литургија на олтарот. Како што рече Горица Јагодиќ, таа купила 15 свеќи и почнала да ги бакнува иконите, решила после тоа да ги запали свеќите.

Се наведнав да го бакнам почесниот крст и во еден момент почувствував топлина на образот. Кога погледнав, сите 15 свеќи гореа во мојата десна рака. Не видов како се палат, ниту пак ги вклучив. Вистински факел. Неверојатно. Бев збунета, но сфатив дека Богородица го договорила на нејзиниот празник – рече тогаш Горица.
Таа исто така објасни дека, веднаш штом сфати што се случило, почна да плаче.
Плачев од сè, од добрината што ја чувствував и доживеав. Долго време не можев да ги запрам солзите на радост и неизмерната среќа и задоволство што ги чувствував – рече Горица.
Дамата која беше зад неа и која е всушност единствениот сведок отпатува во Франција , каде што живее.

Не ми е гајле дали некој ќе верува или не. Она што го почувствував е необјасниво – јасно и едноставно се согласи Горица.

Сопругот на Горица, Груја Јагодиќ, раскажува како изгледала неговата сопруга кога се вратила дома тоа утро по литургијата и крајот на постот и причестувањето.
Видов дека и се случи нешто. Некако како бојата да се смени на лицето. Но, кога таа ни кажа што се случи, сите бевме воодушевени. Оттогаш забележав дека сопругата е посветена и весела низ куќата – рече Груја со насмевка.

Сопругот на жена која доживеала чудо го толкува ова на свој начин.
– Ова е доказ за нас дека сите треба да веруваме, а не да живееме и да одиме без вера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *