Седум јапонски правила за среќен живот: Секој може да ги применува

Тоа ќе го промени начинот на кој гледате на животот
Во вечната потрага по среќа, луѓето имаат тенденција да ги комплицираат работите или да ги обвинуваат другите за нивните проблеми.Сепак, иако изгледа како празна фраза, повеќето работи зависат исклучиво од нас и нашето однесување кон остатокот од светот.

Јапонците веруваат дека секое познанство и секое искуство е уникатно богатство кое никогаш нема да се повтори на ист начин. Ако не уживате во секој момент, тој ќе биде засекогаш изгубен.
Благодарение на ваквиот начин на размислување, тие секое утро се будат со мисија максимално да ги искористат следните неколку часа. Знаат дека блиските луѓе се се на светот и дека не треба да се замараат со неважни работи.

Друг принцип што ги води е да живеат без никакви оптоварувања. Грижите за работи кои поминале и не може да се влијае на нив и неизвесноста за иднината се оставени настрана.
Треба да учиме од нив. Секој од нас треба да се води според овие правила:
1. Не ги одложувајте посебните моменти за подоцна
Секоја можност доаѓа само еднаш. Ако не го користите, ќе го изгубите засекогаш. Живеј сега или никогаш.
2. Живеј како да нема утре
Искористете го максимумот од секоја средба со вашите најблиски. Кажете им колку ги сакате и колку ви значат, бидејќи можеби нема да добиете друга шанса.

3. Живејте во сегашноста
Размислувањето за минатото и предвидувањето на идните настани е целосно губење време. Обидете се да живеете во моментот, бидете присутни и искористете го максимумот од овој момент.
4. Направете нешто што никогаш не сте го направиле
Како што рекол Ајнштајн, не можете да правите сè исто и да очекувате некаква промена. Обидете се да искусите нешто ново секој ден, дури и ако тоа е мала работа.
5. Медитирајте
Околу десет минути медитација дневно целосно ќе ве смири и ќе го подобри квалитетот на вашиот живот многу.

6. Потпрете се на вашите сетила
Научете да слушате, гледате, допирате и мирисате секој момент. Ќе ве научи да бидете повнимателни кон другите и да го зголемите нивото на емпатија.
7. Не сте обврзани да правите работи што не ви се допаѓаат
Луѓето по природа сакаат да менуваат сè, тие имаат способност повторно да се измислуваат онолку пати колку што е потребно. Ако работите во вашиот живот се монотони, променете ги. Полесно е отколку што мислите, само осмелете се да пробате.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *