Дури и нашите БАБИ знаеле за благотворното дејство на ова РАСТЕНИЕ: Зошто е добро да го имате ова миризливо растение во кујната

Нането припаѓа на семејството Lamiaceae, кое содржи околу 15 до 20 растителни видови, вклучително и пеперминт и сперминт. Оваа популарна билка се користи свежа или сушена во многу јадења, и слатки и солени. Производителите на пасти за заби, гуми за џвакање, слатки и козметички производи често користат масло од нане, а во готвењето одамна е познат зачин кој им дава освежителен и интензивен вкус на јадењата.
Како што пишува порталот „MedicalNewsToday“, покрај овие својства, нането може да ублажи и одредени здравствени проблеми.

Дигестивни проблеми
Нането е смирувачка билка која луѓето ја користат илјадници години за да го смират вознемирениот стомак или варењето. Студија од 2019 година покажа дека плацебо-контролираните студии ја поддржуваат употребата на масло од нане за низа гастроинтестинални состојби, вклучително и варење, колики кај децата и гадење по операцијата. Авторите на студијата откриле дека нането делува против штетните микроби, ја регулира мускулната релаксација и помага да се контролира воспалението.

Исто така, извор од истата година оценил 12 рандомизирани контролирани испитувања и открил дека маслото од нане е безбедна и ефикасна интервенција за симптоми на болка кај возрасни со синдром на нервозно дебело црево. Сепак, друго случајно земање примероци во 2019 година од 190 луѓе со синдром на нервозно дебело црево покажа дека маслото од пеперминт не ги намалува значително симптомите, што укажува на тоа дека се потребни повеќе истражувања за да се потврдат придобивките од производите од пеперминт кај луѓето со синдром на нервозно дебело црево.

Алергии
Растението нане содржи антиоксиданс и антиинфламаторно средство наречено розмаринска киселина. Студијата од 2019 година кај стаорци покажа дека розмаринската киселина ги намалува симптомите на астма во споредба со контролната група која не примила додаток. Според прегледот од 2019 година објавен во Frontiers in Pharmacology, семејството на нане обезбедува голем број растителни соединенија кои имаат антиалергиски ефекти. Сепак, содржината на екстракт од нане во маслата и мастите може да биде многу посилна од диеталната нане. Има многу малку истражувања за ефектот на диеталната нане врз симптомите на алергија.

Ги смирува симптомите на настинка
Нането содржи ментол. Ова е ароматичен деконгестив кој може да помогне во разбивање на слуз и флегма, што го олеснува исфрлањето. Примената на ментол масти или пареи може да биде ефикасен третман за обичната настинка.

Сепак, Американското здружение за бели дробови (АЛА) советува дека научните студии не ја поддржуваат употребата на ментол за лекување на симптоми на настинка. И покрај тоа, некои луѓе потврдија дека симптомите на настинка се намалуваат по вдишување на пареа на ментол. Сепак, Канцеларијата за додатоци во исхраната (ОДС) предупредува дека маслото од нане може да предизвика иритација и црвенило на кожата и препорачуваат родителите да не го нанесуваат маслото директно на градите или лицето на детето поради сериозни можни несакани ефекти по директна вдишување.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *