ОДБИВАЊЕ НА КУМСТВО: ЕВЕ КАКОВ ГРЕВ ПРАВИТЕ И КОИ СЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ

Да се ​​избере некого за кум е голема одлука, а од друга страна е многу голема одговорност кога некој ќе не избере нас за оваа важна улога.
Кумот порано беше само еден за целиот род , но денес секое семејство има свој кум. Тој е главниот сведок пред Бога и луѓето на свадбата, крштава деца, се ожени со деца и е поврзан со тоа семејство до смрт.

Да се ​​избере некого за кум е голема одлука, а од друга страна е многу голема одговорност кога некој ќе не избере за оваа важна улога.
За жал, во денешно време првата мисла кога некој ќе не праша дали сакаме да бидеме кум / кума, е дали имаме доволно пари за целосно да ја оправдаме оваа улога во животот на нашите најблиски.
Во нашата нација со векови постои „кумството не се отфрла“, и еве ги последиците што ве чекаат доколку ја одбиете оваа важна улога, според старото народно верување:

Едно од верувањата е дека ако одбиете да бидете кум на свадба, несреќата ќе ве следи низ животот и никогаш нема да ја најдете својата сродна душа, затоа што одбивте да сведочите пред Бога и луѓето за бракот на двајца луѓе.
Некои луѓе веруваат дека покрај несреќата во љубовта, отфрлањето на кумот носи осаменост до крајот на животот, и дека човекот што го одбил кумот нема да има вистински пријател покрај себе.
Кумот е личност од доверба, обично најдобар пријател. Ако некој што не ви е близок ве покани како кум, логично е дека ќе се двоумите. И затоа е најдобро да се биде искрен – вели архимандрит Никитовиќ.

Друго популарно верување е дека мажот кој одбива да биде кум при крштевањето на детето, никогаш нема да има дете. Со други зборови, тој нема да може сам да има деца и да го прошири своето семејство, бидејќи не е подготвен да преземе една голема духовна обврска.
Апсолутно не! Ова се обични суеверија што се кршат со православието. Кумот треба да биде духовен водич за неговиот кум. Да го води низ животот и да биде поддршка. А како може да биде тоа ако тој не сака – прашува Никитовиќ.
Тој додава дека кумството сега е сосема поинакво отколку порано. Старите кумови беа повеќе одржувани и на некој начин посилни, додека денес овој чин се гледа повеќе низ еден вид материјална призма.

Лесно може да се случи маж да избере кум според финансиската состојба, со цел да добие придобивка за себе во блиска иднина. Па, дури и тоа не е втемелено во православието – архимандритот е јасен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *