ДЕНЕС ГИ СЛАВИМЕ Светите маченици Трофим, Саватиј и Доримедонт:Ако сакате среќа и блаженство се верува дека треба да направите едно нешто

ДЕНЕС ГИ СЛАВИМЕ Светите маченици Трофим, Саватиј и Доримедонт:Ако сакате среќа и блаженство се верува дека треба да направите едно нешто
Православна црква и нејзините верници денеска го одбележуваат споменот на Светите маченици Трофим, Саватиј и Доримедонт, поради страдањата што ги претрпеа во името на Исус Христос и христијанството.

Во времето на римскиот император Провос, од друга земја во Антиохија пристигнале двајца странски, православни мажи, Трофим и Саватиј. Тие не останале имуни на слепилото и смртта на многу души, поради што клањале молитва за која биле камшикувани, обесени, растргнати и стружени по месото, раните им ги натопувале со оцет и сол, им ги запалиле ребрата со свеќи и на крајот исечени. од нивните глави со меч.

– Боже, си го создал целиот свет од ништо со својот збор, а човекот го создал по свој лик. Погледни од небото и извади ги овие луѓе од рацете на непријателот – рекоа тие и одбија да принесуваат жртви на идолите.
Слушајќи го тоа, мачителот Дионисиј рекол: „Залудна е твојата надеж, а залудни се твоите мисли: зашто кој ќе дојде кај тебе од небото и ќе те спаси од овие страдања? Затоа те советувам: принеси жртва на боговите, а ти ќе си помогнеш“.

Светците одбија, објаснувајќи дека нема да се одречат од вистинскиот и вистински Бог.
– Погледни од небото, Боже мој, и избави ме од стапицата на беззаконието, зашто Ти, Господи, си моето трпение. Мојот Христос е со сите кои вистински го повикуваат. И тој не ме остава. А очигледен знак за Христовото присуство со мене е тоа што лесно ги поднесувам маките кои човечката природа не би можела да ги поднесе доколку самиот Бог не помогне во тоа – рече Трофим.
Во Синодот имаше дури и сенатор и прв советник, Доримедонт. Тој бил побожен христијанин, но тоа го криел од страв од мачители.Кога дознале, наредиле да се запали оган под светиот маченик и го фрлиле на жарот. Но, тој одеше по неа како на црвени цвеќиња, радувајќи се на неговите страдања и покажувајќи ја својата подготвеност да страда за Христа и најболните маки.

Дури и ги пуштаа ѕверовите, но тие веднаш станаа кротки и послушни. Гледајќи такво чудо, сите присутни се зачудија и ја познаа силата на вистинскиот Бог и наш Спасител. Само беззаконикот мачител не сакаше да го признае Христос, а своите слуги ги нарече волшебници. Потоа нареди да им се отсечат главите на мачениците со меч.
Според мислењето на црквата, на овој ден, знаејќи за тортурата низ која поминале овие тројца маченици, треба да се радуваат на своите маки и на маките низ кои поминале и излегле од него посилни – со вера во Бога.

Иако звучи страшно да се радуваме на нечие страдање, но оние кои го разбираат вистинското значење на ова барање, според христијанската вера, ќе живеат во среќа и блаженство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *