Грешките што ги правиме кога сме НАСТИНАТИ: Еве што не треба да правите

Грешките што ги правиме кога сме НАСТИНАТИ: Еве што не треба да правите
Кивате, кашлате и имате главоболка – целосно сте очајни и би направиле се за да се чувствувате подобро. Звучи познато?Кога се чувствувате лошо, секако одите на лекар и барате да ви препише нешто, било што, што ќе помогне да се отстранат симптомите. Можеби ќе имате среќа и вашиот лекар ќе може да ви понуди лек, но тоа обично не е случај со настинките. Тогаш често правиме најмногу грешки. Еве неколку.

Инфекција и симптоми
Лекарите и фармацевтите предупредуваат дека луѓето кои не ја разбираат настинката можат да си наштетат. Нашите тела имаат природна вродена способност сами да се борат против инфекцијата. Така, со настинка или грип можеме само да ги елиминираме симптомите и не можеме да го лекуваме вирусот. Телото мора сам да се справи со тоа. Со други зборови, ништо што ќе направите нема да ја излечи вирусната инфекција, ќе треба да му дозволите на вашето тело сам да се бори со неа. Но, ако не сте внимателни во вашата желба да ги ублажите симптомите, можете дури и да ја продолжите болеста.

Прекумерна употреба на лекови против настинка
Го земаш првиот лек, а бидејќи не делува после 15 минути, земаш уште еден, за секој случај. Но, знајте дека на лековите им е потребно време да делуваат. Во повеќето случаи, потребни се најмалку 30 минути до еден час пред да дојде до подобрување. Кога земате премногу лекови, може да ги влошите симптомите или дури да развиете низа нови, како што се кожни реакции, дигестивни и други проблеми наведени во редот за несакани ефекти.

Дување во марамче
Кога имаме течење на носот, дувањето на слузта е природен одговор кој обезбедува привремено олеснување. Но, ако премногу силно го чепкате носот, можете да турнете назална течност во синусите и тие да се воспалат. Слузта може да содржи бактерии и вируси кои можат да предизвикаат инфекција доколку влезат во вашите синуси. Кога ве тече носот, секако помогнете си со дување на слузта, но внимавајте да не ги стегате многу ноздрите, за инфицираната слуз да не навлезе во синусите.

Залажување со кафе
Игнорирањето на настинката може да доведе до тоа да го навлечете гневот на вашите пријатели, на кои им ја пренесувате настинката, а притоа да му наштетите на вашето тело со продолжување на болеста. Кога ќе добиете грип или настинка, на вашето тело му треба време да се опорави. Затоа погрижете се добро да го одмарате и хидрирате вашето тело и да ги лекувате симптомите само кога ќе станат премногу досадни. Не изневерувајте и добивајте енергија со пиење премногу кафе. Иако привремено ќе се чувствувате подобро, кофеинот го дехидрира телото, што може да го продолжи времетраењето на настинката или грипот.

Спреј за нос
Ако имате затнат нос, можете да користите спреј за нос, но само кратко време како што е препорачано во упатството, во спротивно може да акумулирате сериозни проблеми. Кога се борите да дишете, крвните садови во носот ви се отечени, а спрејот може да им помогне да се релаксираат, давајќи ви простор повторно да дишете. Спрејот делува директно на местото каде што го прскате и го намалува отокот. Но, ако го користите подолго од три дена, или како што е напишано во упатствата, може да се акумулира тешка назална конгестија. Во случај на прекумерна употреба, самиот лек може да предизвика воспаление и да предизвика уште потешка опструкција на дишните патишта. Затоа е важно внимателно да ракувате со спрејовите за нос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *