Грешка што сите ја правиме со ПЕШКИРИТЕ: Една работа ги прави да не бидат меки

Со текот на времето, крпите почнуваат да бледнеат и да ја губат својата првобитна мекост. Веројатно не сте размислувале за тоа, но тоа е резултат на неправилно перење и сушење. Луси Акројд, дизајнерка на пешкири, предупреди дека најголемата грешка што ја прават луѓето е ставање премногу крпи во барабанот за перење.

„Не преполнувајте ја машината за перење со крпи кога сакате да ги перете. Ним им треба воздух за добро да се измијат и да ја зачуваат мекоста. Ако ставите премногу, тие само ќе се притиснат, ќе се акумулира влага и материјалот ќе стане тврд и груб“. , објасни таа, а пренесува „The Sun“.

Таа понатаму тврди дека крпите не треба да се перат заедно со други предмети, како облека или постелнина. Крпите најдобро се перат одделно.
Многу е важна и температурата на која се мијат:
„Најдобро би било да ги перите на 40 степени. Сè повеќе од тоа може да ги уништи премногу брзо. Понекогаш можете да ги ставите на 60° за темелно да ги отстраните сите бактерии и масла што се пренесени од кожата“.

Крпите треба добро да се протресат пред и по перењето. Пред перење, ова се прави за детергентот за перење подобро да стигне до влакната:
„Детергентот за перење ќе навлезе во секој дел, така што ќе се мијат многу подобро, а по миењето подобро ќе се исушат ако ги протресете.
Избегнувајте сушење на радијатор, бидејќи тоа ги прави поцврсти и груби:
„Ставете ги во машина за сушење и добро распоредете ги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *