Го лижете капакот од ЧАШАТА ЗА ЈОГУРТ? Еве како на тој начин можете да го ставите на ризик вашето здравје

Го лижете капакот од ЧАШАТА ЗА ЈОГУРТ? Еве како на тој начин можете да го ставите на ризик вашето здравје

Научниците предупредуваат дека треба да престанете да го правите ова
Многу луѓе не можат да го замислат појадокот без јогурт. Овој пијалок е многу важен за одржување на здрав дигестивен систем бидејќи содржи добри бактерии.
Повеќето луѓе имаат навика да го лижат капакот од чаша јогурт откако ќе завршат со пиењето. Но, ова не е најдобрата идеја.

Капакот од чашата од јогурт е направена главно од алуминиум, кој е штетен за нашето тело. Алуминиумот е метал кој може да го зголеми ризикот од оштетување на нервниот систем, а се смета дека го зголемува ризикот од Алцхајмерова болест.

Може да дојде и до труење со алуминиум. Симптомите може да бидат: гадење, анемија, нарушени моторни и интелектуални функции, промени во расположението итн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *