5 БЕСПЛАТНИ НАЧИНИ ДА ЈА ЗАТОПЛЕТЕ ВАШАТА КУЌА ИЛИ СТАН: Докажано дека функционираат и секој може да ги користи – подгответе се за ЗИМА!

5 БЕСПЛАТНИ НАЧИНИ ДА ЈА ЗАТОПЛЕТЕ ВАШАТА КУЌА ИЛИ СТАН: Докажано дека функционираат и секој може да ги користи – подгответе се за ЗИМА!
Ова се пет едноставни и евтини начини како да загреете куќа или стан!
Подготовките за зимата веќе започнаа сериозно, како што е купувањето огревно дрво, а цените драстично пораснаа поради војната во Украина и воведувањето санкции против Русија. Дури и оние со централно греење се соочуваат со зголемени сметки, а еве неколку совети како дополнително да го загреете домот без дополнителни трошоци.

1. Користете ја рерната
Откако ќе испечете сад, кога ќе ја исклучите рерната, оставете ја отворена. На овој начин, преостанатата топлина ќе ја загрее просторијата во која се наоѓа. Нема да ве чини ништо, а ќе добиете две во едно – подготвен оброк и загреана просторија.

2. Покријте ги прозорците и вратите
Лошото запечатување на вратите и прозорците може да го разлади вашиот дом. Затоа, обрнете внимание на малите провевки и обидете се да ги прицврстите и приклучете ги со крпа или сунѓер.

3. Затворете ги собите
Ако имате неколку соби во вашата куќа или стан , во кои обично поминувате помалку време, не заборавајте да ги затворите. На овој начин, доволно топлина ќе се задржи во главната просторија каде што престојувате, како што е, на пример, дневната соба.

4. Користете теписи
Теписи се одлична бариера помеѓу студениот под и вас. Во зимскиот период изберете подебели и помеки теписи и нема да зажалите, а нема да настинете ни.

5. Прицврстете ги радијаторите
Пред грејната сезона, доколку имате парно, проверете ги сите радијатори во куќата . Ако во нив е заробен воздух, тоа значи дека нема да работат правилно. Затоа советот е малку да ги одвртите вентилите и да ги оставите радијаторите да „дишат“!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *