Откриени се главните виновници за појавата на Деменцијата: тоа се два пијалоци и еден вид храна

Откриени се главните виновници за појавата на деменцијата: тоа се два пијалоци и еден вид храна

Има сè поголем број истражувања кои покажуваат дека деменцијата може да биде резултат на лошиот избор на начин на живот, со слатки и газирани пијалоци високо на листата на главни виновници, а потоа пржена храна. Еден од механизмите со кои се развива деменцијата е изменетиот метаболизам на шеќерот во мозокот.
Исто како кај дијабетесот, каде што клетките можат да станат отпорни на дејството на инсулинот, и мозокот може да стане отпорен, објаснуваат научниците.

„Несомнено, една од главните причини за губење на меморијата е шеќерот, кој се наоѓа и во храната и во пијалоците. Исто како кај дијабетесот, каде клетките можат да станат отпорни на дејството на инсулинот, мозокот исто така може да стане отпорен. Всушност, болестите како што е Алцхајмеровата болест понекогаш се нарекуваат дијабетес тип 3. Ова се должи на инсулинската резистенција која се јавува во мозокот, што го менува неговиот метаболизам, а со тоа и начинот на кој ја обработува меморијата“, забележа нутриционистичкиот терапевт Рори Бат.

Се вели дека деменцијата е резултат на лошите навики во исхраната, особено прекумерниот шеќер и пржењето, заклучија научниците.Студијата презентирана на Меѓународната конференција на Здружението за Алцхајмерова болест покажа дека консумирањето на зашеќерени пијалоци е поврзано со зголемен ризик од Алцхајмерова болест, најчеста причина за деменција. Без разлика на формата на шеќер – газирани пијалоци, слатки, колачи – откриено е дека оние кои консумирале најмногу шеќер имале најголем ризик да заболат од Алцхајмерова болест.
Некои други истражувања покажаа дека детскиот мозок се развива значително полошо ако детето консумира премногу шеќер, односно засладени пијалоци и, се разбира, храна.

Ризикот се зголемува со внес на шеќер
„Деменцијата е еден од најголемите убијци на 21 век, на секои три минути по едно лице добива деменција“, предупреди др . Даг Браун од Британското здружение за имунологија, кој исто така водеше истражувачки програми за Алцхајмерова болест.„Премногу шеќер е поврзано со дијабетес тип 2 и нашите претходни истражувања го идентификуваа дијабетесот тип 2 како фактор на ризик за деменција. Една нова студија го поддржува овој доказ, покажувајќи дека вишокот шеќер може да го зголеми ризикот од Алцхајмерова болест, а сите видови шеќер имаат ист ефект. Со намалување на газираните пијалоци, слатки и колачи и јадење разновидна и урамнотежена исхрана, можеме да го намалиме ризикот од развој на деменција во подоцнежниот живот“.нагласи др. Браун и заклучи дека прекумерната активност на имуните клетки во мозокот поради воспаление може да го попречи правилното сигнализирање и да предизвика некои нарушувања на когнитивната обработка, вклучително и оштетување на меморијата.

Без разлика на формата на шеќер – газирани пијалоци, слатки, колачи – откриено е дека оние кои консумирале најмногу шеќер имале најголем ризик да заболат од Алцхајмерова болест.
Потребни се повеќе истражувања, велат други
Други експерти ја признаваат врската помеѓу шеќерот и воспалението што предизвикува развој на деменција, но предупредуваат дека директната врска допрва треба да се докаже. Во интервју за Express.co.uk, Др . Сара Имарисио , раководител на истражување во Алцхајмеровата студија во Велика Британија, зборуваше за проблемот на причината и последицата.

„Тешко е да се одвои влијанието на специфичните избори во исхраната од другите фактори кои можат да влијаат на ризикот од деменција, а сè уште не знаеме колку нашите избори на пијалоци можат да влијаат на развојот на болести како Алцхајмеровата болест. Сепак, газираните пијалоци, безалкохолните пијалоци, сокови и додавањето прекумерни количини шеќер во топлите пијалоци исто така се поврзани со зголемен ризик од деменција во некои студии поради ефектот на шеќерот врз веројатноста за развој на дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. рече др. Имарисио.

Дури и пржената храна лошо влијае на мозокот, предупредуваат научниците кои ја истражуваат деменцијата.
Не само шеќерот, туку и пржената храна претставува ризик
Според нутриционистот Бат, исто така треба да избегнувате да јадете премногу пржена храна.

„Тие содржат многу омега-6 масни киселини, кои имаат воспалително дејство кога има недостаток на омега-3. „Премногу омега-6 и премалку омега-3 можат да ја променат структурната обвивка на клетките во мозокот и да предизвикаат промени во начинот на кој комуницираме“, предупредува нутриционистот. Покрај тоа, кога масла богати со омега-6 масни киселини се пржат или изложени на високи температури, тие претрпуваат хемиска промена што ги прави многу воспалителни и штетни за клетките – а оштетените клетки не комуницираат добро и можат да предизвикаат промена во неврохемиската сигнализација вклучена во меморијата“ , додаде тој

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *