ЦРКВАТА СВЕТИ НИКОЛА СЕ НАОЃА ВО КАРПА И ПРАВИ ЧУДА: Многу деца прозбореа откако ноќта ја поминаа во неа .

ЦРКВАТА СВЕТИ НИКОЛА СЕ НАОЃА ВО КАРПА И ПРАВИ ЧУДА: Многу деца прозбореа откако ноќта ја поминаа во неа.
Големото српско светилиште е врежано во карпата кај Тутин

Многу српски светилишта во кои верниците се молат за Божја правда и спасение денес се расфрлани низ светот и светат во Божја слава. Но, има и оние места за богослужба кои со децении сонуваат за верници и тагуваат сами, а токму таква мала црква стои издлабена во карпа и посветена на младиот Никола во селото Паљево недалеку од Тутин.
Патот до него води низ густа шума и само мал број луѓе го знаат. Покрај свештеникот од Тутин, можеби единствениот кој ги отворил вратите на оваа црква е оџа Самир Јашаревиќ од соседната џамија.

„Во близина на нашите две џамии во карпата има црква посветена на СВ. Никола. Во ова село не е забележано дека имало луѓе од православна вероисповед кои би ја одржувале оваа црква како и патот до неа. легенда, па оттука и името на нашето село Паљево, затоа што легендата вели дека тука се запалени. Постои уште една верзија на приказната за потеклото на оваа црква, а тоа е дека е изградена во 12 век“, изјави Јашаревиќ за РИНА. .
Црквата има три соби и се е рачно издлабено, од прозорците над олтарот и оставата, чајната кујна. Исто така, се верува дека оваа црква некогаш била џамија, па по комунизмот повторно станала црква. Нејзиниот изглед е оштетен и сквернавен, а според мештаните, ловците на богатство кои барале злато во неа се „заслужни“ да го сквернават нејзиниот изглед. Иако мала, црквата издлабена во карпа се сметаше за големо и чудесно светилиште.

„Легендата вели дека овде доаѓале деца кои не можеле да зборуваат, ги оставале да преноќат внатре во црквата, а според приказните што се пренесуваат од колено на колено, „За оние кои не можеа да одат кога сонуваат, се случува чудо и одат. За жал, сега се е заборавено, луѓето веќе не доаѓаат освен поединци кои знаат за ова место за богослужба“, вели Синан.
Се сеќава дека на ова место додека селата биле пополни и поживи, на датумот кога се слави летото или СВ. Никола, се било преполно со луѓе, а денес црквата е речиси обрасната со пиреј.
„Од ова место многу луѓе се венчаа, Заклучува тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *