СЕ ВЕРУВА ДЕКА ОВАА ЦРКВА Е посебна, НО ИМА ЕДЕН ЛЕК ВО НЕА! Таму долго време никој не се ВЕНЧАЛ, ниту КРШТЕВАЛ

СЕ ВЕРУВА ДЕКА ОВАА ЦРКВА Е посебна, НО ИМА ЕДЕН ЛЕК ВО НЕА! Таму долго време никој не се ВЕНЧАЛ, ниту КРШТЕВАЛ.
Во рамките на овој „комплекс“ се наоѓа и специфичен музеј на отворено, каде има камени куќи, кабини, згради од кал и плетен, како и позната црква.

На самиот југ на Србија, на неколку километри од Трговиште , постои црква во која со векови никој не бил крстен, венчан, ниту присуствувал на литургија. За да биде мистеријата уште поголема, местото каде што е изградено ова светилиште се нарекува Ѓаволски камен.
Пристапноста на ова место е многу комплицирана, па луѓето кои имаат намера да го посетат се соочуваат со тежок пат кој се протега покрај кањонот на реката Пчиње . Во рамките на овој „комплекс“ се наоѓа и специфичен музеј на отворено, каде има камени куќи, колиби, згради од кал и плетен, како и мистериозна црква.

Оваа црква, покрај легендите кои се кажуваат за нејзиното потекло, е специфична и по местото на градба, бидејќи се наоѓа на врвот на еден од највисоките врвови. Според легендата, изграден е пред манастирот Прохор Пчињски, а врз основа на постоечките извори се проценува дека е изграден помеѓу 1350 и 1380 година.
Легендата за трагедијата пред црквата
Податоците од Епархијата сведочат дека црквата била изградена на крајот на 14 век, со благослов на царот Душан, а ја изградил неговиот зет, земјопоседникот Дејан Марковиќ. Една од најмистериозните и најчесто споменуваните легенди за основањето на оваа црква е поврзана со трагичен настан, поради што луѓето во оваа црква со векови не се венчале.

Имено, според една приказна, еден млад човек и една млада жена од овој регион решиле да се венчаат во оваа црквичка на Вражје камен, каде тајно се сретнале и си ги размениле првите бакнежи, бидејќи нивните родители биле против нивната љубов. Вљубената девојка беше од сиромашно семејство, многу убава, а младиот човек богат. Двајцата им пркоселе на своите родители и се заколнале на вечна љубов пред олтарот на оваа мистериозна црква.
Родителите, гледајќи дека ништо не може да ги раздели, се откажале од првобитните намери и решиле да им приредат свадбена веселба. Кога новопечениот пар излегол од црквата по свадбената церемонија и седнал на украсените коњи, коњот на младоженецот се исплашил од вревата и гужвата, па неконтролирано тргнал кон пропаст и удрил, заедно со младоженецот на грб. Кога го видела тоа, несреќната невеста скокнала од коњот, истрчала кон карпата и без размислување се фрлила во бездната.

Лек за неплодност
По овој настан, тага го зафати целото село, а како што раскажува приказната, во оваа црква веќе никој не се венчал, а народот велел дека оваа црква „не била изградена од радост“.
Жителите на селото каде што се наоѓа „опседната“ црква смислија уште една приказна која се пренесува со генерации, а се однесува на нејзината изградба.

Оваа приказна неодоливо потсетува на чест наратив и мотив кој се среќава во нашата народна литература, а сведочи за тоа дека мештаните имале многу проблеми при градењето на црквата. Имено, оваа црква се градела долги години покрај реката, а сè што градителите граделе дење, ѓаволите ноќта го одземале и оставале на Ѓаволскиот камен. Легендата сведочи дека ѓаволите наводно биле лути на мештаните, бидејќи не им придавале големо значење. Последица на тоа е што црквата била изградена на ова опседнувано место наречено „Ѓаволски камен“.

Сепак, и покрај легендите и наративите за проклетството на ова место, со текот на времето се развило верување дека во оваа црква се лечи стерилитетот . Имено, се верува дека Бог им дава деца на секој што ќе ја посети оваа црква токму во името на љубовта на нововенчаниот и трагично загинатиот млад брачен пар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *