Се будите со ГЛАВОБОЛКА и сте имале НЕСОНИЦА? Оваа грешка при ПРОМЕНА НА ВРЕМЕТО има катастрофален ефект врз телото, го исцрпува вашиот имунитет.

Се будите со ГЛАВОБОЛКА и сте имале НЕСОНИЦА? Оваа грешка при ПРОМЕНА НА ВРЕМЕТО има катастрофален ефект врз телото, го исцрпува вашиот имунитет.
Ненадејната промена на времето влијае на нашето здравје, а еве как

Деновиве топлината и дождот наизменично се менуваат. Ова се карактеристиките на таканареченото Михаелмас лето. Сепак, многу луѓе се жалат на различни промени на расположението во овој период, како и на здравствени проблеми.
Според лекарите од Итната помош, претходната ноќ кај пациенти со болки во градниот кош, астматичари, на кои ваквото време не им е удобно, но и голем број граѓани со стомачни проблеми.

– Секоја голема промена на времето телото ја доживува како стрес, а кога телото е под стрес и напор, имунолошкиот систем станува послаб. Тоа значи дека сме поранливи доколку се појави инфекција. Дополнително, големата промена на температурата и влажноста може да доведе до идеални услови за ширење на инфекции – објасни докторката Ејми Браим од болницата во Лондон.
Ако не зборуваме за екстремна промена на времето, најмногу ќе „настрадаме“ од промената на притисокот. Понискиот атмосферски притисок ќе предизвика проблеми прво за луѓето кои имаат чести проблеми со болка како што се проблеми со зглобовите, стари повреди или мигрена.

Мигрената ќе се влоши ако падне притисокот, бидејќи тоа ќе доведе до поголема разлика помеѓу притисокот надвор и воздухот внатре во синусите. Ова е слично на појавата на главоболка или уво за време на авионски лет, поради промената на притисокот.
Понатаму, промената на притисокот ќе влијае на луѓето кои имаат автоимуни и ревматски заболувања и можно е да чувствуваат поголема болка. Доколку температурата падне, д-р Браме вели дека астматичарите и пациентите со други респираторни проблеми ќе доживеат потешки симптоми.

Проблемите со спиењето, како што се несоницата, честото будење или отежнатото заспивање, се речиси загарантирани за време на бурните денови. Бучавата од грмотевици, како и драстичните температурни промени ќе влијаат на сонот, што дополнително ќе не направи пораздразливи, уморни…
Кога ќе се случи по неколкудневни горештини температурата нагло да падне, има и грешка што ја прават речиси сите, без разлика дали се хронично болни или целосно здрави луѓе. Бидејќи веќе не е „страшна“ топлина, ќе пиеме помалку вода и ќе го изложиме телото на ризик од дехидрација. Дополнително го компромитира имунолошкиот систем и не прави почувствителни на разни инфекции.

Затоа, не можете да се разболите од самата промена на времето, но може да ги влоши бројните симптоми и веќе постоечките состојби и болести. Промената на времето, пак, не прави поподложни на инфекции доколку се опуштиме и не ги применуваме вообичаените превентивни мерки како хигиена, зајакнување на имунитетот и избегнување ризични контакти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *