ПРИРОДЕН ПРОБИОТИК: Сигурно не сте го знаеле ова за кисела зелка

ПРИРОДЕН ПРОБИОТИК: Сигурно не сте го знаеле ова за кисела зелка.
Киселата зелка е додаток на јадењето, особено кога се во прашање зимските денови. Сепак, колку знаевте за сите придобивки од оваа храна?

Процесот на мариноване зелка му дава на овој зеленчук пробиотски својства. Многу здрави бактерии учествуваат во процесот на ферментација, што има корисен ефект врз варењето.
Затоа, киселата зелка особено се препорачува по земање антибиотици, за да се врати цревната флора. Исто така е одличен извор на витамин Ц.

Веројатно знаете дека брокулата, зелката и карфиолот се одлична храна за превенција од рак. Сепак, едно финско истражување покажа дека киселата зелка подобро го штити телото од рак отколку сировата зелка. Тоа е затоа што во текот на процесот на закиселување се формираат изотиоцијанати, кои имаат антиканцерогено дејство.
Ги зајакнува коските
Високата содржина на минерали во кисела зелка ја прави одлична за зајакнување на коските и спречување на остеопороза. Покрај тоа, содржи многу витамин К, кој исто така е важен за здравјето на коските бидејќи произведува протеини кои ја регулираат минерализацијата на коските.

За здраво срце
Високата содржина на влакна во кисела зелка ја прави одлична храна за правилно варење, но и за здравјето на срцето и мозокот. Влакната помагаат во регулирањето на нивото на лошиот холестерол, намалувајќи го ризикот од атеросклероза, срцев удар и мозочен удар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *