ШТО ДА НАПРАВИТЕ АКО ВЕ НАПАДНИ КУЧЕ: Само 1 збор може да ве спаси, еве како да се одбраните

ШТО ДА НАПРАВИТЕ АКО ВЕ НАПАДНИ КУЧЕ: Само 1 збор може да ве спаси, еве како да се одбраните
Секојдневно постои ризик да се сретнете со кучиња скитници на улица. Некои се однесуваат непријателски, а потоа се појавува опасност.

За вас ги собравме препораките на експерти и кучешки експерти за тоа како да се заштитите и да спречите каснување од животни.

Што да направите ако ве нападне куче:
ОБИДЕТЕ СИ ДА СЕ СМИРИТЕ
Кучињата, како и некои други животни, навистина чувствуваат човечки страв. Секако, доста е тешко да се смирите ако пред вас е агресивно куче. За почеток, треба да престанете да викате, да мавтате со рацете и да се обидувате да побегнете. Ваквите активности ќе го издадат вашиот страв и нервоза, а кучето ќе добие директен сигнал за напад.

УСПОРИ
Ако кучето е на вашиот пат додека трчате, веднаш намалете ја брзината. Полека свртете се на другата страна и продолжете полека да се движите, следејќи го кучето со вашиот периферен вид. Исто така, би било точно да застанете, да останете неподвижни и да ги опуштите рацете по телото. На овој начин ќе го избегнете вниманието на животното.

НЕ ГЛЕДАЈТЕ НА ЖИВОТНОТО ВО ОЧИ
Директниот контакт со очите со кучето може да ја зголеми неговата агресивност. Животното таквата глетка ја доживува како закана и затоа прво ќе нападне. Кучето треба да се чува во вашето видно поле, гледајќи го од страна. Тогаш ќе сфатат дека не сте закана и најверојатно само ќе поминат покрај вас.

РАСТРАЈТЕ ГО КУЧЕТО
Во таква ситуација, секое нешто што ќе ви биде при рака ќе помогне. Дајте му на вашето куче чевли, шише или ранец – се што може да касне. Додека животното е окупирано, можете полека да се оддалечите, избегнувајќи ги последиците.

ДАДЕТЕ НА ЖИВОТНОТО КОМАНДА
Ако кучето продолжи да покажува агресија, свртете се кон него, додека продолжите да гледате малку на страна и заповедајте му да оди. Важно е вашиот глас, во тој момент, да биде самоуверен и авторитетен, но во никој случај да не се заканува и да вреска.

Ефективни команди се: „Не!“ и „Назад!“ – се изговараат со сигурна интонација. Откако кучето ќе ги слушне, ќе ја почувствува вашата сила, ќе се исплаши и ќе се тргне настрана.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *