Утре го чествуваме споменот на светите МАЧЕНИЦИ: Многу е важно да ги почитувате ОБИЧАИТЕ, особено ако имате ЌЕРКА

Утре го чествуваме споменот на светите МАЧЕНИЦИ: Многу е важно да ги почитувате ОБИЧАИТЕ, особено ако имате ЌЕРКА
Македонската православна црква утре го празнува денот посветен на Светите маченици Вера, Надеж и Љубов и нивната мајка Софија.
Македонската православна црква и верниците денеска го слават празникот посветен на Светите маченички вера, надеж, љубов и нивната мајка Софија.
Ова е еден од најнежните празници посветени на жените и нивните деца, особено на ќерките. Се верува дека на тој ден девојките треба да се израдуваат со подарок, колку и да е тој скромен.
Зад овој празник се крие многу тажна приказна за страдање.
Имено, светите маченици Вера, Надеж и Љубов и нивната мајка Софија биле христијански светци и маченици од 2 век. Живееле и умреле во Рим. Софија била вдовица и сама ги одгледала своите ќерки, кои биле Вера 12, Нада 10 и Љубав 9.

Кога започнале апсењата на христијаните за време на царот Адријан, Софија и нејзините ќерки биле заробени и изведени пред царот. Откако одбиле да се откажат од својата вера, Адријан наредил мачење на ќерките на Софија иако биле само девојчиња. Така загинаа сите.

Мајката ги зела нивните тела и ги закопала надвор од градот. По три дена и три ноќи молитва на нивниот гроб, таа самата умрела во 137 година. Бидејќи имињата на девојчињата – Љубов, вера и надеж – станаа симбол на животот на секој христијанин, народот верува дека на овој ден треба да се воздржите од сите лоши мисли и дела и да се посветите на љубовта кон ближниот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *