СЕКОЈА ЖЕНА ТРЕБА ДА ГО ИМА ОВА РАСТЕНИЈА: Се верува дека носи среќа, просперитет и мир: Еве како да се грижите за него

СЕКОЈА ЖЕНА ТРЕБА ДА ГО ИМА ОВА РАСТЕНИЈА: Се верува дека носи среќа, просперитет и мир: Еве како да се грижите за него.
Растенијата во затворен простор го облагородуваат секој простор и го прават пожив, поприроден, поубав, а едно од омилените растенија е спатифилумот, попознат по името „женска среќа“.
Според верувањата, спатифилумот е показател за женската среќа , привлекува добра енергија, разбирање, љубов меѓу партнерите во домот, го чисти од негативните вибрации, но и внесува нова љубов во животот на осамените срца. Исто така, се верува дека цветот носи посебна среќа во домот, а што треба да се направи за да процвета?
Цветот на ова прекрасно растение е бел, нежен и елегантен и се издвојува меѓу масата на тропски зелени листови спатифилум. За да цвета, важно е растението редовно да се пресадува. Ако не се пресадува редовно, речиси секоја година „женската среќа“ старее и престанува да цвета . Возрасно растение мора да се пресади со делење на корените.
За да може растението обилно да цвета , при пресадувањето му е потребна нова, свежа, хранлива почва со биохумус. Старата почва не обезбедува соодветна количина на корисни елементи кои се неопходни за обилно цветање.

„Женската среќа“ сака многу светло осветлување . Најдоброто место за поставување на тенџере со spathiphyllum е на или во близина на прозорецот. Пожелно е тоа да биде јужната или источната страна . Не го засадувајте во големо саксија, бидејќи коренот сака да биде „набиен“. Ова е растение кое ја сака влагата . Ако во просторијата има сув воздух, тој ќе потроши многу енергија за да преживее, а цветот нема да пукне. Затоа, проверете дали има доволна влажност на воздухот во просторијата.

И конечно, неопходната состојка е љубовта. Негувајте ја „женската среќа“ со многу љубов и таа сигурно ќе ви подари магичен бел цвет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *